VONDRÁK, T. Aplikace vybraných způsobů ocenění na rodinný dům v Kamenném Újezdu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Hlavinková, Vítězslava

Teoretická část byla zpracovaná na dobré úrovni, s potřebnými podklady a materiály, jsou uvedeny podstaty jednotlivých oceňovacích metod, nebylo potřeba uvádět metody ocenění, které ani nemohly být využity (např. kombinace nákladového a výnosového způsobu). Požadovaného cíle tj. určení ceny obvyklé a ceny zjištěné rodinného domu a posouzení shody velikosti cenových podílů uvedených v cenovém předpise s cenovými podíly vypočtenými pro oceňovaný rodinný dům, bylo dosaženo. Vstupní data byla zpracována seriózně a jsou použity adekvátní metody ocenění a vyhodnocení výsledků. Pro ocenění rodinného domu jsou použity téměř všechny dostupné metody, pro porovnávací metodu byla shromážděna a vyhodnocena databáze srovnatelných nemovitostí o 32 prvcích a byla prověřena, zda neobsahuje extrémní hodnoty. Bylo by však vhodné uvést i data zveřejnění a ID inzerátu. Nad rámec zadání diplomové práce je zjištění podílu ceny garáže z ceny celé nemovitosti v předmětné lokalitě. Kladně hodnotím přístup autora práce k jednotlivým výsledkům, především srovnání odvozených výsledků se skutečnými hodnotami, ze kterého jsou zřejmá omezení použitých metod ocenění, např. ocenění pozemků Naegeliho metodou × skutečná cena sousedního pozemku, odvozené × skutečné cenové podíly. Je zjevné, že dané problematice porozuměl. Závěry diplomové práce jsou korektní a autor prezentoval své názory v dostatečném rozsahu. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A
Odborná úroveň diplomové práce A
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Nebyly shledány nesrovnalosti citací s normou ČSN ISO 69.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šinogl,, Jiří

Předložená diplomová práce se věnuje porovnání konkrétních vybraných způsobů ocenění aplikovaných na vybraném reálném rodinném domě. Autor si klade zejména za cíl porovnat jednotlivé metody se zaměřením na jejich pracnost a množství potřebných údajů a zejména chce porovnat objemové podíly stanovené jednotlivými použitými metodami. Autor v rámci řešení použil prakticky všechny používané metody stanovení nákladové hodnoty a cíl zde jednoznačně splnil. Jako významné pro praxi hodnotím zejména srovnání objemových podílu stanovených rozpočtem a vyhláškou, kde je patrné, že vyhláška je v současné době již nedostatečná a plně nereflektuje rozdělení objemových podílů s ohledem na aktuální standard bydlení. Po formální a jazykové stránce má předložená práce požadovanou úroveň a odpovídá požadavkům platných norem. Grafické zpracování je příkladné. Předložená práce a autorovy výsledky, dle mého názoru, jasně prokazují tvůrčí schopnosti studenta a splňují požadavky kladeným na diplomovou práci studijního programu: Soudní inženýrství. Autor ve své práci prokázal schopnost samostatné práce v daném oboru. Použitá literatura je poměrně rozsáhlá a autor sleduje nejnovější literaturu úzce související s jeho tématem. Na tomto základě doporučuji diplomovou práci Ing. Tomáše Vondráka k obhajobě. Současně musím konstatovat, že provedení porovnávací metody vykazuje určité nedostatky, které dle mého názoru vedly k nadhodnocení tržní ceny nemovitosti. Chyba plyne zejména z opomenutí základního pojmu "započitatelná plocha" a způsobu jejího výpočtu, kterou používají prakticky všechny banky napříč Českou bankovní asociací. Není totiž pravda, že fyzické osoby potřebují tržní ocenění zejména při prodeji, ale potřebují jej v současné době hlavně při koupi a to v souvislosti s poskytnutím hypotečního úvěru, kdy si banka vyhodnocuje kupní cenu a zejména také rizika spojená s nemovitostí. Započitatelná plocha je proto zásadní pro dosažení nejen efektivní a trvale udržitelné databáze porovnávacích nemovitostí, ale zejména pro výsledek v podobě tržní porovnávací hodnoty. Přestože je započitatelné plocha použitého domu 119,2 m2, autor nevhodně použil hodnotu 164 m2, zřejmě včetně garáže a venkovního skladu a tím porovnávací metodu značně zkreslil. Současně autor u některých srovnávacích nemovitostí použil plochu inzerovaných nemovitostí bez redukce na započitatelnou plochu (na realitních serverech často uváděná vč. garáže, sklepů, teras, apod.) a tak se stalo, že některé rodinné domy vstoupily do porovnávací metody s větší započitatelnou plochou než ve skutečnosti mají a výsledek porovnávací metody byl opět zkreslen. Nicméně porovnávací metoda je provedena jinak velmi precizně, za použití velkého počtu srovnávacích nemovitostí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení B
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 91431