JAKOUBEK, P. Simulace optovláknových prvků pro senzoriku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Čučka, Milan

Student Petr Jakoubek vypracoval diplomovou práci na téma Simulace optovláknových prvků pro senzoriku. Během tvorby průběžně konzultoval dosažené výsledky a do problematiky přispěl vlastní iniciativou, kdy vytvořil několik simulačních modelů optovláknových couplerů v simulačních programech VPIphotonics a Matlab. Problematika simulací optovláknových couplerů a simulační modely byly rovněž zpracovány do podoby článku na studentské konferenci Student EEICT 2017. Simulační modely v prostředí Matlab by bylo vhodné rozšířit o působení fyzikálních vlivů k posouzení změn na přelévání signálů u couplerů . I přes tyto drobné nedostatky jsem byl s prací studenta spokojen.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Urban, František

Pan Jakoubek vypracoval svou diplomovou práci zaměřenou na simulace optovláknových prvků pro senzoriku pečlivě. Úvodní část práce se věnuje teoretickému úvodu a principu optických vláknových senzorů. Student ve své práci vypracoval simulace optovláknových couplerů v programu VPIphotonics, u kterých se snažil dosáhnout reálných hodnot. Zaměřil se především na dělící poměr výstupního signálu, dále na zapojení couplerů do Machova-Zehnderova interferometru, kde porovnával dělení signálu při zapojení couplerů do série. V další části své práce, student využil programovatelné bloky z programu VPIphotonics a provedl propojení se simulačním programem Matlab. Vzniklé bloky bakalář upravil dle reálného měření. Avšak jednotlivé simulace mohly být vypracovány s větší pečlivostí, aby následně vícé odpovídaly reálnému měření a dělení signálu. V simulacích není nikde uvedenou jaké bylo použito přenosové médium, ani jeho parametry. Praktické měření bylo zpracováno pečlivě, kdy se proměřilo více druhů couplerů s různými dělícími poměry, avšak chybí mi zdě nějaká fotodokumentace z reálného měření. V Poslední část práce student realizoval měření výstupního výkonu také pomocí osciloskopu. Práce je dobře strukturována od teoretického základu přes simulace a reálné měření. Až na drobné nedostatky, hodnotím práci jako zdařilou, zadání práce bylo splněno.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 102017