SLÁMA, P. Návrh měřicího pracoviště v LabView pro účely měření spektra a světelného toku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Škoda, Jan

Student Bc. Pavel Sláma měl ve své práci vytvořit ovládací pracoviště určené k měření spektra a světelného toku obsluhované přes prostředí LabWiev. Tento cíl se mu podařilo splnit. Během práce se student musel vypořádat s řadou problémů, zejména s problémem vzájemné současné komunikace třech zařízení. Tuto "výzvu" splnil velmi elegantním způsobem a tak následně mohl rozvinout sestavené ovládací program ve skutečně užitečný nástroj, který se bude využívat na našem pracovišti. Student k práci přistoupil velmi zodpovědně a programováním strávil mnoho času, který lze také odhadnout z poměrně podrobného popisu jednotlivých funkčních bloků užitých v programu. Vypracování diplomové práce je pojato koncepčně velmi správně a čtenář patrně nebude mít problém porozumět popisům programových bloků. Z hlediska nedostatků musím upozornit na poměrně časté chyby (interpunkce, velké a malé písmena, atd.), zejména v druhé části práce. Rovněž formátování textu, není v celém dokumentu jednotné. Co se týká prezentace dílčích výsledků studentem, tak ty byly prováděny pravidelně a přinášely k nahlédnutí vždy aktuální stav věci odpovídající předpokládanému zadání. Na základě vzájemné komunikace byl na konec vytvořen funkční ovládací software, který usnadní a zpřesní práci na měření úloh prováděném v kulovém integrátoru. S prací studenta jsem spokojen a s přihlédnutím k výše uvedeným skutečnostem práci hodnotím stupněm B/87 bodů a doporučuji ji k obhajobě u SZZ.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Motyčka, Martin

Bc. Pavel Sláma se ve své práci zabývá návrhem měřicího pracoviště v Labview pro účely měření spektra a světelného toku. Toto téma je velice náročné a vyžaduje dobré znalosti měřící techniky a grafického programování v Labview. Student splnil všechny body zadaní po teoretické i praktické stránce. Vytvořený program bude velikým přínosem pro laboratoř světelné techniky na Ústavu elektroenergetiky. Práce je přehledně strukturovaná a jednotlivé kapitoly na sebe dobře navazují. Negativně hodnotím několik nejasností v teorii základní fotometrie. Zejména je špatné tvrzení, že teplota chromatičnosti při překročení hranice 5000 K se nazývá náhradní teplota chromatičnosti. Dále některé fotometrické veličiny mají nesprávné pojmenování. Velice kladně hodnotím praktičnost navrženého programu, který umožňuje ovládání veškerých napájecích zdrojů a spektroradiometru z jedné konzole. Jednotlivé kapitoly návazně popisují strukturu programu a tím usnadňují práci budoucím programátorům. Program je přenositelný mezi jednotlivými počítači. Nicméně je zapotřebí upravit registr Active-X v systému Windows. Tento postup bohužel v práci chybí. Student při zpracování práce využil kvalitních českých i zahraničních literárních pramenů. Po formální stránce hodnotím velice kladně grafickou podobu práce, zejména popisu jednotlivých částí programu. Nicméně v práci se vyskytují překlepy, nespisovné výrazy a doplňková slova. Práce na čtenáře působí, že si ji autor po sobě důkladně nepřečetl. I přes tyto nedostatky hodnotím práci velmi kladně a to hlavně z praktického hlediska navrženého programu, který bude velkým přínosem pro laboratoř světelné techniky. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 102573