KOŠTIALIK, M. Vyhodnocení a porovnání změn kvality elektrické energie z více měřených bodů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Paar, Martin

Diplomová práce se zabývá hodnocením a porovnám kvality ve více bodech měřené v sítě. Práce se v teoretické části zabývá jak vymezenou charakteristikou dodávky na úrovni nízkého napětí dle normy ČSN EN 50 160 ed. 3, ale také se zmiňuje o dalších normách dotýkající se oblasti kvality elektrické energie. Teoretická část se také věnuje rozkladem měřených veličin na harmonické složky i jejich analýze a zběžně se dotýká problematice dopadů nelineárních spotřebičů na sítě nízkého napětí. Praktická část je zaměřena na způsob realizace automatického vyhodnocení vyšších harmonických napětí ve více měřených bodech a jejich vzájemnému porovnání v časové oblasti. Porovnání je provedena na základě modelu využívající generovaných dat. V porovnání je provedeno vyhodnocením spojitostí pouze mezi dvěma generovanými body. V závěru je provedené celkové zhodnocení práce. Práci lze hodnotit v teoretické části jako objemnou i z pohledu citované literatury, na druhou stranu praktická část, která sice plní body zadání, ale nechává nevyužitý potenciál tématu. Porovnání je provedeno pro více časových úseků, ale pouze v rámci dvou bodů. Z pohledu naplnění zadání je potřeba uvést, že diplomant měl původně pracovat s podklady, které měly mít za základ reálné data. Tyto podklady ale nebyly v době zpracování práce dostupné. Proto z jeho strany musel být vyvinut a vybudován model s generovanými daty, na kterém následně vytvářel a testoval nástroje pro automatické vyhodnocení. Přes výše uvedené výhrady diplomant naplnil všechny body zadání a práci dobře graficky zpracoval, proto hodnotím 75 body. K práci mám následující dotazy: 1. V práci uvádíte krabicový graf. Můžete popsat, co vyjadřuje. A dále kolik hodnot obsahuje každý krabicový graf v obr. 9-7. 2. Diplomová práce obsahuje prázdné obrázky (Obr. 9-7, Obr. 9-8). Co měly vyjadřovat, nebo z jakého důvodu jsou prázdné?

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Kopička, Marek

Diplomová práce je zaměřená na vyhodnocení a porovnání kvality elektrické energie z více měřených bodů - jak již uvádí název práce. Na úvodní kapitoly, zabývající se teoreticky problematikou kvality elektrické energie navazuje část, kdy je teorie a popis zaměřen konkrétněji na harmonické frekvenční složky a jejich analýzu. Tyto části jsou dle mého názoru zpracovány v dostatečném rozsahu odpovídající úrovni diplomové práce, právě i s ohledem na řešenou problematiku. V deváté kapitole je řešena praktická část práce. Student vytvořil v programu Matlab uživatelské rozhraní, za jehož pomoci lze načítat vzorky dat a ty pak dále vyhodnocovat a porovnávat. Dá se konstatovat, že takto student splnil i 3. 4. a 5. bod zadání. Je však škoda, že student pracoval jen s jednorozměrným polem dat a taky s minimem měřících míst pro porovnání, tedy dvěmi. I přesto, že studentovi nebyla poskytnuta reálná data, což je vzhledem k potenciálu vývoje funkční utility, která v rámci této práce mohla vzniknout škoda, mohl se student pokusit vygenerovat si kompletní soubor vlastních hodnot, tak jak je má k dispozici provozovatel distribuční soustavy (ne samozřejmě v míře kontinuálního měření na nn sítí, ale ve formátu, který je pro určitý typ měření používaný - 10-ti minutové efektivní hodnoty napětí od 1. do např. 25. harmonické). Vytvořením pouze jakéhosi nutného minima hodnot je dle mého názoru zbytečně snížen budoucí potenciál výstupů práce. Na druhou stranu, zvolený systém a parametry vyhodnocení jsou v souladu se zadáním. Při hodnocení technické stránky dokumentu lze mezi nedostatky zmínit například nestandardní označení pro třífázové prvky - „3xf“, nepřesnost ve výkladu slova „stochastický“, který se nerovná významu slova „kolísavý“ (viz str. 23). Dále mohlo dojít i k rozdělení kapitoly 4.1.1 (str. 23) na zmíněnou plus další, zabývající se komunikačními prostředky. Malé množství typografických chyb jako např. neuvedení nové hlavní kapitoly 6 (str. 33) na nové stránce příliš neubírá na kvalitě práce. I přes uvedené nedostatky, které mohou být do jisté míry subjektivní, hodnotím práci kladně a vidím v ní vlastní přínos autora. Práci hodnotím 82 body.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 102559