KOUTNÝ, L. Snížení radiální síly odstředivých čerpadel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Pochylý, František

Diplomant řešil složitý problém technické praxe, zaměřený na stanovení radiální síly u spirálních čerpadel. Provedl důkladnou literární rešerši, na základě které stanovil radiální sílu podle různých autorů. Tyto výsledky ověřil výpočtovým modelováním v prostředí Fluent. Zaměřil se zejména na stanovení radiální síly v závislosti na průtoku kanálkem, který má eliminovat radiální sílu a zlepšovat stabilitu charakteristiky. Diplomant pracoval velmi iniciativně a zodpovědně. Výsledky diplomové práce jsou velmi důkladné a závěry jsou správně interpretovány. Doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Haluza, Miloslav

V úvodu je definován cíl diplomové práce jako nalezení vlivu propojovacího kanálku mezi výtlačným hrdlem čerpadla a místem na spirále v oblasti závěrného bodu (snížení radiální síly) a v oblasti optimálního provozního bodu. První část diplomové práce se zabývá nalezením radiální síly v čerpadle bez propojovacího kanálku. Metody výpočtu byly použity dvě (klasická, dle Bihellera, a přímý výpočet z proudění ve spirále metodou CFD Fluent). Výpočty byly mezi sebou také srovnány, a i když jde o přibližný výpočet (pro program Fluent byl použit zjednodušený 2D model),je srovnání obou výpočtů přijatelné (Biheller 785 N, Fluent 2D 575 N, směr působení radiální síly se liší o 14 stupňů). To dává předpoklad dobrého odhadu, jaký bude mít propojovací kanálek vliv na radiální sílu v čerpadle. U CFD výpočetní simulace jsou podrobně popsány okrajové podmínky a způsoby CFD výpočtů. Dále jsou podrobně rozebrány používané modely turbulence. Je vyhodnoceno pole rychlostí ve spirále a v oběžném kole v závěrném bodě. Nejdůležitější část diplomové práce se týká výpočtů proudění v závěrném bodě v čerpadle, kde spirála má propojovací kanálek. Diplomantem je nalezena nejvhodnější poloha převáděcího kanálku a dále numerickou metodou surrogate i nejvhodnější rozměr kanálku. Vede to k podstatnému snížení radiální síly v čerpadle v závěrném bodě. Diplomová práce se dále zaměřuje na stabilitu Q-Y křivky čerpadla, diplomant dochází k závěru, že mírná nestabilita, která se vyskytuje i v původním řešení bez kanálku, zůstává.Co je ale podstatné, kanálkem snížená radiální síla v závěrném bodě se zvyšuje směrem k místu maximální účinnosti, kde je čerpadlo nejvíce provozováno. Diplomant ještě určuje jevy, vzniklé použitím propojovacího kanálku, jako je např. obrácení průtoku v kanálku při vyšším průtoku než je 1,25 Qopt. Dále se diplomová práce zaměřuje na možné snížení radiální síly, tentokrát v optimálním průtoku Qopt. Diplomant dochází k jistému kompromisu, kdy sníží průměr propojovacího kanálku. Ve své poslední části diplomová práce podává přehledně všechny dosažené výsledky a následuje závěr, který nás provází celým řešením a postupem. Práce je psána velmi přehledně, diplomant provedl velké množství výpočtů, které vedou k posouzení vlivu propojovacího kanálku a stability Q-Y křivky zkoumaného čerpadla. Diplomová práce dává skutečný základ k další možné analýze, která zde otevírá prostor doktorské disertační práci. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 20980