MÁCHA, P. Návrh převodníku DA s plně diferenčním výstupem v technologii CMOS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kledrowetz, Vilém

Student Petr Mácha pracoval celou dobu samostatně, dohledal si spoustu informací ohledně problematiky řešení převodníků DA, které v práci využil. Během řešení zohlednil všechny reálné vlivy, které se vyskytují v praxi, jako jsou tolerance výroby, teplota a především souběh, který je při návrhu převodníků DA nejvíce limitují faktor pro dosažení vysokého rozlišení. Správnou funkci navrženého obvodu ověřil celou řadou pokročilých simulací. Výstupem práce je hotový převodník DA, který lze bez dalších úprav využit v některém projektu realizovaným na UMEL. Uvedená práce je jedna z nejlepších, kterou jsem vedl, a proto navrhuji hodnocení A/100 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Prokop, Roman

Práce se zabývá teoretickým rozborem a návrhem 8-bitového digitálně analogového převodníku včetně pomocných obvodů. V úvodu práce se student zabývá celkem podrobně a vzhledem k zaměření práce možná i trochu nadbytečně členěním mikroelektronických technologií a částečně také podrobnostmi ohledně topologií IO a zejména nástrojům ke kontrole layoutu, vzhledem k tomu, že realizace layoutu není náplní této práce. Přínosnější je již rozbor různých typů převodníků a jejich parametrů. Následuje poměrně podrobný návrh převodníku včetně jeho podobvodů a podpůrných obvodů, analýza a shrnutí dosažených parametrů. Práce je zpracována přehledně a názorně, přesto v některých částech dle mého názoru velmi podrobně a v jiných zase ne zcela dostatečně. Například při popisu DNL a INL je uvedena definice pro jednotlivé kroky převodníku, ale není z popisu zcela jasné, jak se na jejich základě vyhodnotí celý převodník. Podobně v kapitole 7.1. „Simulace stejnoměrných vlastností“ je v textu uvedeno, že byl obvod podroben Monte Carlo analýze s rozmítáním procesu a souběhu s tím, že na obr. 7.3 jsou uvedeny výsledky jednoho takového náhodného běhu, aby pak v souhrnné tabulce 7.1 byly uvedeny výsledné hodnoty těchto parametrů bez jakéhokoliv důkazu, výpočtu či odkazu na simulaci. Čtenář se může pouze domnívat, jak se k těmto výsledkům dospělo. Další nepřesností je například symbol převodníku na obr. 3.1 oproti deklarovanému blokovému schématu. I přes tyto spíše formální nedostatky lze říci, že zadání bylo splněno a od navrženého obvodu lze očekávat plnou funkčnost a splnění uvedených parametrů. Při řešení musel student prokázat pochopení problematiky a také schopnost pracovat s odpovídajícím software včetně tvorby behaviorálních modelů. Proto práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A/91.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 102945