MIČEK, A. Analýza usazování inhalovaných částic v modelu lidských plic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Lízal, František

Pan Adam Miček se zaměřil na analýzu snímků pořízených pomocí pozitronové emisní tomografie. Jeho úkolem bylo vyhodnotit vliv velikosti částic a dechového režimu na osud inhalovaného aerosolu v modelu lidských plic. Nejprve bylo nutné zpracovat rešerši experimentálních metod pro měření regionální distribuce částic v modelech plic. Poté již student přistoupil k samotnému vyhodnocení dříve vytvořených snímků, které zpracoval v software Carimas a vyhodnotil depoziční charakteristiky. Po celou dobu pan Miček svůj postup pravidelně konzultoval s vedoucím a řídil se jeho radami. Práci zpracoval v požadovaném rozsahu a kvalitě. Velmi kladně hodnotím studentovo rozhodnutí napsat práci v anglickém jazyce a také jeho schopnost dodržet smluvené termíny. Práci celkově hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bělka, Miloslav

Předložená bakalářská práce se v souladu se zadáním zabývá analýzou usazování inhalovaných částic v dýchacích cestách člověka. Práce je rozdělena do 9 kapitol, v nichž autor provedl rešerši používaných metod pro studium regionální depozice od metod in vivo až po počítačové simulace, popsal provedený depoziční experiment, metodiku pro vyhodnocování dat a prezentoval výsledky depozice. Student prokázal schopnost nastudovat si komplikovanou problematiku z oboru, u kterého není k nalezení mnoho česky psané literatury. Možná i z tohoto důvodu se student rozhodl psát práci v anglickém jazyce. Práce obsahuje občasné gramatické a stylistické chyby, které ovšem nebrání v porozumění textu. Rozsah teoretické části práce, provedené rešerše a popsaných řešení je adekvátní. U některých věci by bylo žádoucí proniknout více do základů, ale to už by se student dostal rozsahem nad rámec bakalářské práce. V experimentální části student popisuje kromě provedeného experimentu také metodu vyhodnocení dat z pozitronové emisní tomografie pomocí softwaru Carimas. Po dosažení výsledků experimentů je diskutován vliv velikosti částic a průtoku na výslednou depozici. Zajímavé je také porovnání s výsledky jiných autorů, které byl student schopen nastudovat v odborných článcích. Jelikož je popis metodiky a výsledků kvalitní, bude možno je využít při eventuálním opakování takovýchto měření. Grafická úroveň je na dobré úrovni a student dobře pracuje s literaturou včetně citací. S popsanými postupy souhlasím a bakalářská práce splňuje veškeré požadavky na ni kladené. Doporučuji ji tedy k obhajobě a hodnotím známkou A, tedy Výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 101446