URBAN, O. Redukovaný model vírového proudění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Rudolf, Pavel

Student se zabýval velmi aktuálním problémem mechaniky tekutin: sestavením redukovaného modelu proudění jako předpokladu pro jeho aktivní řízení. Student na své DP pracoval již od 4. ročníku, velmi iniciativně a aktivně. Rešerši zpracoval na základě výhradně anglicky psaných podkladů. Musel zvládnout používání CFD nástrojů i programování v Matlabu. Diplomová práce navazuje na problematiku rozpracovanou na OFIVK – dekompozici proudění na vlastní tvary využitím metody POD (proper orthogonal decomposition). Tato metoda je předstupněm pro tvorbu redukovaného modelu. K té student použil projekci jednotlivých módů na příslušnou transportní rovnici (Navier-Stokesova v případě laminárního proudění, RANS v případě proudění turbulentního) a řešení za pomoci Galerkinovy metody. Student si sám nastudoval matematické základy tvorby redukovaného modelu, odvodil jednotlivé členy redukovaného dynamického modelu a vše softwarově zpracoval. Výsledek aplikoval na 3 praktické příklady nestacionárního proudění: laminární Kármánovu vírovou stezku, turbulentní Kármánovu vírovou stezku a silně zavířené turbulentní proudění v sací troubě vodní turbíny. U posledního příkladu se jedná o originální, dříve nepublikované výsledky, které dále poslouží při tvorbě detailnějšího redukovaného modelu založeného na Large Eddy Simulation výpočtech resp. time-resolved PIV měření rychlostního pole. Prezentovaná práce je součástí výzkumu v rámci projektu GAČR, student je spoluautorem dvou článků prezentovaných na mezinárodních konferencích (jedna z nich v databázi SCOPUS). Svým rozsahem i obsahovou náplní převyšuje DP požadavky na ni kladené. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A. Po úspěšné obhajobě navrhuji zkušební komisi doporučení Ondřeje Urbana na ocenění.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pochylý, František

Diplomová práce je zaměřena na redukci matematického modelu turbulentního proudění kapaliny v prostoru konečné dimenze. V úvodu je nutno ocenit vynikající práci diplomanta, zejména se zahraniční literaturou. Autor využívá Galerkinovy metody, v návaznosti na princip POD. Práce vychází z bohaté literární rešerše, zejména zahraničních autorů. V první části jednoduchým a přehledným způsobem vysvětluje princip Galerkinovy metody, kterou následně aplikuje na složitější problematiku laminárního a turbulentního vířivého proudění. Řešení je po matematické i metodické stránce velmi náročné. Autor sestavil originální, matematické modely proudění na principu Galerkinovy metody a navrhl jejich řešení. Výsledky numerického řešení jsou hodně komentovány se správnými závěry. Práce má vysokou obsahovou hodnotu a grafické zpracování je příkladné. Diplomová práce přináší doposud neznámé výsledky a bude přínosem při analýze struktury vířivého proudění kapalin.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 101340