HUTAR, J. Detekce a analýza přenosů využívajících protokoly SSL/TLS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Smékal, David

Diplomová práce byla realizována ve spolupráci s externí firmou. Po formální stránce je práce zpracována na dobré úrovni. Student během semestru využíval pravidelné konzultace, všechny své kroky konzultoval jak s externím konzultantem, tak i se mnou. Student v práci podrobně popisuje protokoly SSL/TLS, hloubkovou inspekci paketů DPI a následně rozebírá vlastní přínos pro detekci a analýzu spojení TLS. Oceňuji návod na zprovoznění programu. Mohu konstatovat, že student splnil dané zadání a navržené řešení je plně funkční. Práci hodnotím výborně, známkou A, 97 bodů. Posudek externího konzultanta je přiložen.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Dvořák, Jan

Předložená diplomová práce se zabývá detekcí a analýzou zabezpečeného spojení pomocí hluboké inspekce paketů. Student v úvodní části práce provedl podrobný teoretický rozbor protokolů SSL/TLS sloužící pro zajištění zabezpečené komunikace v internetu spolu s dostupnými nástroji sloužící pro hlubokou analýzu paketů. Za nejpřínosnější část práce považuji kap. 4, kde student provedl rozbor a softwarovou úpravu nástroje typu nDPI, tak aby jej bylo možné použít pro zachytávání a analýzu zabezpečené komunikace pomocí protokolů SSL/TLS. Student dále v práci vytvořil funkční program s názvem pcapReader.exe, který slouží pro detekci zabezpečeného spojení a i k rozboru zachyceného spojení. Vytvořený program student testoval a odladil. Závěrečná práce obsahuje kromě samotného funkčního programu i návod na jeho obsluhu. K diplomové práci mám následující připomínky: student v práci zmiňuje provozy symetrických kryptosystémů (např. CBC), které mohly být více vysvětleny. Stejně tak i některé typy šifrovacích a hešovacích algoritmů, které jsou nejčastěji využity pro zabezpečenou komunikaci. Student často využívá poznámky pod čarou, ve kterých nadměrně popisuje některé pojmy studované problematiky (např. viz str. 18, str. 19). Vhodnější by bylo, kdyby byly tyto části zakomponovány do samotného textu práce. Dalším nedostatkem je, že student v textu málokdy vysvětluje použité zkratky. Z pohledu čtenáře je práce koncipována dobře, avšak v některých případech je dosti nepřehledná (viz kap. 4) a ztěžuje čitelnost práce. Práci hodnotím známkou B/87.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 101957