KOVÁCSOVÁ, A. Výběr zaměstnanců ve vybraném podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Konečný, Štěpán

Diplomantka si ve své práci stanovila za cíl nalezení vhodných metod výběru pracovníků a zjistit specifická očekávání uchazečů, které by mohly být společností použity v budoucích náborových kampaních. Teoretická část tvořená jak z českých, tak i zahraničních zdrojů, dobře shrnuje problematiku získávání a výběru pracovníků, oceňuji pak zejm. část věnovanou generačním specifikům uchazečů o práci. Jedinou výtku bych zde měl k příliš mnoha přímým citacím, přičemž u některých by se hodilo jejich přeformulování (např. podkapitola Jednání o platu). Ocenil bych v některých kapitolách také více vlastních komentářů. V druhé části diplomové práce diplomantka popisuje průběh dosavadních výběrových řízení ve vybrané společnosti, hlavní část však tvoří zpracování výsledků dotazníku, ve kterém jsou zohledněna právě generační specifika zmiňovaná v teoretické části. Návrhová část pak obsahuje popis a úspěšnost náborové kampaně, ale zejm. pak doporučení vyplývající s výsledků dotazníkového šetření. Návrhy jsou realistické, snad tedy až na návrh celoplošného navýšení mezd, což si podle všeho diplomantka na základě zpětné vazby vedení podniku uvědomuje. Závěrem lze konstatovat, že se celkově jedná o velmi zdařilou práci splňující vytyčený cíl.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hanák, David

Zvolené téma diplomové práce považuji za velmi aktuální a důležité pro každý podnik. Výběr nových zaměstnanců, kteří mají potřebnou kvalifikaci, je v dnešní době 4% nezaměstnanosti téměř obzvláště náročný. Autorka v teoretické části zmiňuje moderní metody, kterými lze oslovit mimo aktivních i pasivní kandidáty. Současný stav vybraného podniku a způsob jakým je výběrové řízení prováděno, bylo popsáno přehledně. Dotazníkové šetření je zaměřeno na konkrétní otázky, které jsou zvoleny jednoduše a přímočaře. Oceňuji výběr respondentů, kteří jsou zastoupeni, jak zkušenými pracovníky, tak absolventy. Vyhodnocení jednotlivých otázek je provedeno vhodně zvolenými grafy s výstižným textovým komentářem. Shrnutí a závěry této práce jsou v praxi využitelné. Vlastní doporučení autorky vychází z dotazníkového šetření, jsou přehledně formulována a mohou být nástrojem pro zkvalitnění procesu při výběru nových pracovníků ve společnosti Relycon. Rozsah a forma zpracování odpovídá zvolenému tématu. Literární přehled a jazyková úprava jsou na dobré úrovni. Autorka nastavený cíl splnila na výbornou, proto předloženou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 102610