PALSOVICS, N. Vliv počtu rotorových tyčí na ztráty malého asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Mach, Martin

Student se v diplomové práci zabývá vlivem počtu rotorových tyčí na účinnost malého asynchronního motoru. K tomu využívá především simulace metodou konečných prvků. Výsledky simulací pak podrobně analyzuje především z hlediska ztrát. Výchozí model pro tyto simulace je sestaven podle výsledků laboratorních měření skutečného motoru. K práci přistupoval zodpovědně, postup průběžně konzultoval s vedoucím. Diplomová práce splňuje všechny body zadání.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Hájek, Vítězslav

Je nesporné, že otázky ztrát a účinnosti asynchronních motorů jsou stále velmi živé a aktuální. Z tohoto hlediska lze posuzovat i diplomovou práci studenta Norberta Palsovicse. Práce obsáhlá, je rozdělena do 11 kapitol, včetně závěru. První tři kapitoly jsou spíše teoretické, dále následuje měření, simulace a porovnání výsledků. Teprve desátá kapitola se zabývá vlastním problémem práce, tj. vlivem počtu rotorových tyčí na ztráty. Vyhodnocení je vlastně uvedeno v závěru. Výsledky jsou přinejmenším zajímavé, ale v závěru by bylo třeba se více soustředit na problém rotorových tyčí. Práce je vypracována pečlivě, pravopisné chyby nemohu posuzovat. Domnívám se že diplomová práce splňuje požadavky zadání a lze ji doporučit k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 100814