ŠTAJNER, D. Pohon EC motoru malého výkonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Pazdera, Ivo

Student přistupoval ke zpracování diplomové práce zodpovědně. Aktivně se účastnil konzultací s vedoucím práce a systematicky dané téma zpracovával. Dokázal samostatně pracovat s literaturou a využívat ji k řešení zadaných úkolů. Student prokázal teoretické znalosti i praktické dovednosti nutné ke zvládnutí vytyčených cílů práce. Celkově hodnotím přístup studenta velmi kladně.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Červinka, Dalibor

Diplomová práce se zabývá problematikou pohonu s EC motorem. V první části popisuje jeho konstrukci, v další části řeší vytvoření jeho simulačního modelu. V závěrečné části je prezentována realizace funkčního vzorku pohonu s malým EC motorem MAXON. Práce neoplývá příliš velkým počtem stran, nicméně v ní je všechno podstatné a po věcné stránce neobsahuje žádná nesprávná tvrzení. Problematika byla uchopena poměrně komplexně a je vidět, že všechny diplomantem provedené činnosti byly realizovány efektivně a úspěšně. Je jen škoda, že náležitá pozornost nebyla věnována též formální stránce práce, která tak kromě několika pravopisných chyb obsahuje i další viditelné nedostatky. Formální nedostatky: Na str. 10 autor tvrdí, že vektorově řízený PMSM se sinusovým průběhem indukce je jedním z druhů EC motoru. To se neslučuje s obecně uznávaným označováním motorů. Na obr. 4 c autor tvrdí, že jde o průběh indukce v mezeře, ve skutečnosti jde o průběh proudu. Na obr. 6 je popis osy X "elektrický stupeň" vhodnější by bylo přidržet se ustáleného výrazu elektrický úhel. Na straně 19 jsou detailně popisovány rovnice, které se souborně a bez komentáře objeví až na další straně, což značně komplikuje čtivost textu. Na str. 20 se vyskytuje podivný název "staronový proud" Dozvědět se z obrázku 25 na straně 31 kolik jsou otáčky označené 0,5.10e4 vyžaduje hodně přemýšlení. V textu čteme, že měnič má být co nejmenší, načež se na str. 33 dozvíme překvapivou informaci, že na měnič jsou kladeny minimální rozměrové požadavky. Přehlednosti nepřispěje, že se na straně 34 se popisuje schéma, které je až na další straně na obr 29, který je navíc velmi špatně čitelný. Přes uvedené formality má práce solidní úroveň a lze ji doporučit k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 102184