JIRÁK, J. Alternativní JPEG kodér/dekodér [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Rajmic, Pavel

S prací pana J. Jiráka jsem byl spokojen. Student jevil od počátku zájem o problematiku, nasával informace a nenechal se ani odradit vyšší složitostí řídkých reprezentací. JPEG kodek nastudoval (i sepsal) podrobněji než jsem požadoval. Postupoval samostatně a přicházel s vlastními návrhy, což oceňuji. V letním semestru se p. Jirák delší dobu neukázal a pracoval bez mého vedení, což vedlo k mírně odlišnému (ale nikoli špatnému) pochopení části zadání. Student oproti zadání natočil několik videí dokumentující jeho výsledky a postupy. Výsledky dokázal dobře zdokumentovat i interpretovat.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Kiska, Tomáš

Student Jakub Jirák vypracoval práci na téma Alternativní JPEG kodér/dekodér. Hlavním cílem bylo jak samotné navrhnutí, tak následná implementace upraveného JPEG kodéru vycházející z teorie tzv. řídkým reprezentacím signálů v prostředí MATLAB. Sekundárním cílem bylo srovnání nově navrženého kodéru s reálnými obrazy. Cíle práce byly bez výhrad splněny a studentovy se podařilo dosáhnout dobrých výsledků. Praktická část je navíc doplněna o komentovaná videa, které komplexně vysvětlují navržené metody a následnou práci z alternativním JPEG kodérem/dekodérem. Z hlediska obsahu samotné práce se jedná a vyšší nadprůměr. Student pečlivě a podrobně shrnuje samotný JPEG kodér a teorii řídké reprezentace signálu. Dále je svědomitě probrán postup návrhu a následné shrnutí dosažených výsledků. Gramatická úroveň práce je na až na drobnosti na vysoké úrovni. Z hlediska jazykové či odborné úrovně lze vytknout především občasné využívání hovorovějších výrazů (např. „na jedničku“). Za další drobnost považuji nevyužití vektorové grafiky v grafických vyobrazeních Obr. 3.1, Obr. 3.3, Obr. 4.3 a Obr 5.5. Celkově se jedná o velice hodnotnou a propracovanou diplomovou práci. Díky mírným formálním nedostatkům navrhuji známku 95/A.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 101969