BAŘINKA, D. Studie fotovoltaických elektráren na jižní Moravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Szendiuch, Ivan

1. Informace k zadání Diplomová práce řeší aktuální problematiku z oblasti fotovoltaických ešlektráren a vznikla na základě spolupráce s TU ve Vídni. U nás i ve světě je dosud velmi málo publikací o této problematice, a přitom aktuálnost stále roste s ohledem na celou řadu nejasností souvisejících s provozem a také životností fotovoltaických elektráren. Proto se práce zabývá nejen strukturou a základními principy, ale především otázkami souvisejícími s legislativou a životním prostředím. 2. Aktivita během řešení, konzultace, komunikace Během zpracování diplomové práce chodil diplomant na konzultace vždy, když bylo třeba, a přitom pracoval samostatně a o stavu řešení podával dílčí informace. Lze konstatovat, že diplomová práce je zpracována v požadovaném rozsahu a má nezbytnou inženýrskou úroveň, jak po odborné, tak i po formální stránce. Komunikace s diplomantem byla v celém průběhu řešení dobrá. 3. Aktivita při dokončování Aktivita diplomanta se stupňovala s blížícím se termínem odevzdání, a vše se dostalo po poněkud liknavějším začátku do stanoveného plánu. Diplomant vynaložil nemalý čas na provádění průzkumu, jenž kromně jiného potvrdil ne právě odpovědný přístup některých provozovatelů elektráren k legislativě a životnímu prostředí. 4. Práce s literaturou Diplomant dokázal pracovat s dodanou literaturou, dokázal komunikovat s dr. Mauelou Franz zTU ve Vídni, a prokázal jisté schopnosti se v dané problematice orientovat. 5. Souhrnné hodnocení S ohledem na vynaloženou aktivitu v průběhu řešení DP a vzhledem k dosaženým výsledkům a dobré úrovni předložené diplomové práce navrhuji celkový počet bodů 84

Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Jandová, Kristýna

Student Bc. David Bařinka provedl rešerši v oblasti fotovoltaických elektráren z pohledu ČR. Uvedl přehledně princip činnosti fotovoltaických modulů, nejčastější druhy závad a provedl statistický průzkum u provozovatelů fotovoltaických elektráren. Práce je ucelená a přehledně strukturovaná, formálně na výborné úrovni; po odborné stránce nepřináší mnoho nových poznatků, avšak stanovené cíle práce jsou zcela splněny. Student prokázal inženýrské schopnosti a práci doporučuji k obhajobě a hodnotím 86 body, tedy známkou B.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 102994