VLHA, M. Odhad výkonnosti diskových polí s využitím prediktivní analytiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Burget, Radim

Student přistupoval k řešení práce velmi svědomitě a pravidelně konzultoval nové výsledky. Dále se dokázal dobře vypořádal s náročnějším zadáním a s množstvím vzniklých problémů. Jedná o zdařilou a obsáhlou práci, jejíž výsledkem je jak důkladný rozbor současné problematiky monitorování datových skladišť, tak i realizace metod předpovídání vytížení strojů na základě konfigurace. Pro testování bylo vytvořeno intuitivní webové rozhraní. Práce je přínosem a navrhuji známku A/100 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Mašek, Jan

Práce se zabývá odhadem výkonnosti diskových polí za použití strojového učení. V rámci práce byly navrženy testovací scénáře, podle kterých byly na diskových polích měřeny hodnoty zvolených parametrů. Na vytvořených databázích byly natrénovány modely pro následnou prediktivní analýzu. Výstupem práce je vytvořená webová aplikace pro vizualizaci predikovaných hodnot. Práce má podrobně popsanou teoretickou část a obsahuje větší množství citací (51). Postrádám zde akorát srovnání s jinými současnými přístupy. V praktické části bych vytknul nepříliš zdařilé prezentování výsledků: chybí zde vzorce pro výpočet odchylky a výsledky uvedené např. v tabulce. Místo toho jsou v textu vloženy 3 obrázky (6.5, 6.6 a 6.7), které obsahují výstupy z programu RapidMiner, z kterých není patrné jaké hodnoty byly dále uvažovány. Na tyto obrázky není ani v práci odkazováno. Dále zde nejsou dostatečně popsány použité data sety. Jinak ale zbytek praktické části hodnotím jako zdařilý. Vytvořené webové rozhraní je funkční a profesionálně navržené. Po formální stránce je práce na dobré úrovni. Vytknul bych pouze pár drobnějších nedostatků. Citace nejsou psány průběžně v textu, ale místo toho jsou uvedeny za celým odstavcem (stránkou). Rovnice je součástí věty, tudíž se za nimi píšou čárky nebo tečky. Popisky grafů (7.5, 7.7) jsou hůře čitelné. Práce je přínosem a hodnotím ji za B/85 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 101979