MICHÁLEK, T. Efektivní generátor náhodných čísel v nízko-výkonových zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Fujdiak, Radek

Studentova aktivita byla v rámci obou extrému, kdy student získal velký časový dluh na začátku semestru podceněním času věnovanému diplomové práci, což se i přes jeho následné velké nasazení ke konci semestru projevilo nedostatkem času pro dostatečně kvalitní zpracování a dodělání práce. Student zadání splnil, byly implementovány 4 generátory + modifikace a jeden vlastní generátor. Studentův generátor však nevyniká v žádném ze základních parametrů – náhodnost, rychlost, paměťová náročnost (ba naopak je řádově horší), modifikované generátory jeví zlepšení, ale k posouzení chybí dostatečná a podrobnější analýza i rozebrání výsledků. Student se hodně soustředil na implementaci a testování, méně pak na výsledek – tedy efektivitu generátorů (či optimalizaci generátorů). Kladně lze mj. hodnotit studentovu iniciativu a volbu externího HW zdroje – teplotního čidla (jeho výběr však měl být založen na relevantních zdrojích a teoretickém základu, který by alespoň měl prvotní předpoklad úspěchu efektivnějších parametrů). Student také zpracoval velké množství dat pomocí variace testů, nicméně zpracování výsledků je již méně vhodné (vizuální testy nemají vyznačeny repetitivní vzory, histogramy mají špatně zvolené hodnoty, aj.). Z formálního pohledu student nepoužívá oficiální předlohy a práce obsahuje mnoho formálních chyb (mj. rovnice nejsou součástí věty a mají špatné číslování, špatné formátování popisku tabulky/obrázku (např. Tab. 2, Obr. 2), v textu práce je použita angličtina (např. Tab. 3), obrázky mají špatnou kvalitu (např. Obr. 2, 3), objevují se nedefinované veličiny (např. S_obs), algoritmy nemají popisek, používá se desetinná tečka namísto desetinné čárky (např. Obr. 12–19, 22–28), tabulky přesahují blok textu (např. Tab. 7), nesouměrně zarovnané sloupce tabulek (např. tab. 6), citace nejsou součástí vět a nemají stejný ani správný formát, a spousty dalších. Většina chyb mohla být odchycena a opravena, pokud by student v dostatečném předstihu dodal práci ke kontrole a konzultoval výsledky s časovou rezervou.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Posudek oponenta

Mlýnek, Petr

Teoretická část práce obsahuje popis problematiky náhodných čísel, ale postrádám popis zasazení této problematiky do celkového konceptu zabezpečení a generování pro kryptografické účely. Možnosti generování náhodných čísel nejsou dostatečně popsány, chybí například přehled možných generátorů a jejich klady a zápory pro omezená zařízení. Zadání považuji za splněné (implementovány modifikace čtyř generátorů a realizován jeden vlastní na základě změny teploty čidla) s výtkou k porovnání generátorů a efektivnosti vlastního řešení. Tyto body nejsou dostatečně nebo skoro vůbec diskutovány a popsány. Obecně, u realizovaných výsledků není provedena diskuze a jejich popis, například testování náhodnosti generátoru není vůbec vysvětleno, jsou jen vloženy obrázky. Po formální stránce obsahuje práce velké množství chyb. Práci doporučuji k obhajobě, ale na základě výše uvedených nedostatků hodnotím pouze D/60.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 98979