DADÁK, M. Metodologie segmentace realitního trhu pro oceňovací proces [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Cupal, Martin

S ohledem na zvolené téma, které je velmi náročné, lze kladně hodnotit přístup autora k práci se zahraničními zdroji v diplomové práci a v zásadě se podařilo podstatné do práce vložit. Na druhou stranu je téma otevřené pro řešení makroekonomických prvků a také nástrojů kvantitativní ekonomie (faktorová analýza, PCA, klastrová analýza, spatial regression a jiné). To by však nebylo možné řešit v rámci jedné diplomové práce, a to jak v rovině obsáhlosti, tak v rovině hloubky problematiky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Cíl práce byl naplněn, určitou rezervu spatřuji v části doporučení pro znalce a odhadce, což ale na druhou stranu vyžaduje i větší praktické zkušenosti.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C Teoretická část vychází z kvalitního zdroje, nicméně bylo i tady vhodné kombinovat alespoň od kapitoly 4 další zdroje.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Domnívám se, že s ohledem na rozsah práce byly do této části zařazeny relevantní statě ze světově významných zdrojů, chybí zde akorát lepší provázanost.
Odborná úroveň diplomové práce B
Přínos pro praktické i teoretické využití B Práce akcentuje v současné podobě spíše teoretické využití, nicméně lze na ni navázat s konkrétnějšími analýzami.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 C Zvolený způsob citace není úplně nejvhodnější, měly by být uvedeny i průběžné odkazy na zdroje.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Stylistika práce je na průměrné úrovni. V práci se objevují i překlepy. Grafy a grafická úprava jsou na průměrné úrovni.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Bradáč, Albert

Oponent se na základě výše uvedených poznatků domnívá, že práce v současném stavu nesplňuje podmínky, kladené na inženýrské dílo.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování E Autor splnil zadání jen částečně. Podle seznamu literatury zřejmě nebral v úvahu vůbec existující českou literaturu a předpisy, zejména předpisy o oceňování majetku. Segmenty trhu jsou v ČR definovány mj. v oceňovací vyhlášce podle typů staveb (rodinné domy, byty, stavby pro rodinnou rekreaci, budovy a haly s podrobným členěním podle způsobu užití …).
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce F Chybí tudíž analýza současného stavu oceňování nemovitostí v ČR; práce by pak měla na tento stav navazovat. Oceňovací vyhláška se svým systémem indexů velmi podrobně umožňuje vlivy uplatňované na realitním trhu analyzovat a cenu upravovat. Není tedy pravdou tvrzení např. na str. 43 (doslovná citace i s chybou): "V zahraničí i zahraniční literatuře můžeme narazit na určité postupy, kterých bych se měl odhadce držet a také fakt, že analýza by měla být součástí každého ocenění. V tuzemsku je tato věc velmi opomíjena. Neexistuje žádná dostupná literatura k tomuto tématu, ani zavedené postupy, které by ukazovali, jak má být taková analýza provedena." Oponent také postrádá aspoň jeden skutečně konkrétní příklad popisované analýzy.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody E Autor často zaměňuje pojmy "nemovitost, stavba, pozemek, půda", slovo půda občas zřejmě znamená nemovitou věc (zřejmě chyba překladu). V kap. 7.1 autor na začátku cituje z literatury čtyři úrovně analýzy trhu A až D. Poté v kap. 7.1.1 až 7.1.3 probírá jednotlivé úrovně A až C, o úrovni D není dále ani zmínka.
Obtížnost a správnost řešení F Práce obsahuje řadu nepřesností a nepravd. Za zásadní považuji vadné - obrácené definice zákona nabídky a poptávky: Obr. 1 „Křivka poptávky“ se podle mého názoru týká nabídky – čím vyšší nabídka, tím je nižší cena. Navíc je znázorněna jako přímka, ale v literatuře se udává jinak, asymptoticky k nule (viz například publikaci Teorie a praxe oceňování nemovitých věcí, kap. 9.5 (v literatuře neuvedena). Obdobně kap. 2.2.1 – „ … zákon stoupající nabídky. Ten říká, že větší množství je dodáváno za vyšší ceny.“ To je podle oponenta nesmysl, při konstantní poptávce a vyšší nabídce ceny klesají. Nebo se pletou pojmy ceny za kus a ceny za všechno celkem (čím více prodám, tím více utržím)? V kap. 3 autor pomíjí vliv lokality na poptávku – žádaná nebo naopak nežádoucí.
Přínos pro praktické i teoretické využití F Podle názoru oponenta práce v daném stavu až na velmi omezené části nemá praktické využití, oproti současnému stavu v ČR nepřináší významný přínos.
Odborná jazyková úroveň F V práci je řada překlepů, častý je problém shody podmětu s přísudkem, například: Str. 11, 2.ř „nám umožní zobrazit trh ve všech jeho souvislost a vyčlenit …“ Str. 12, 1. ř. „Tato základní kapitola bude sloužit, jako vstupní dveře …“ Str. 17, 9. řádek, shoda podmětu s přísudkem: „Očekávání dalšího zvyšování cen v budoucnosti ale může naopak motivovat některé domácnosti právě k tomu, aby uspíšili své rozhodování a vstoupili na trh dříve, než ceny vystoupají ještě výše.“ Str. 28, 8. řádek: „ 55 zahrnující straší domácnosti, typicky poptávající menší domky nebo byty, které jsou odvislé od příjmů. (1)“ Str. 42, 2.odst.: „Ale taký vyzdvihují, že …“ Dtto předposlední odst.: „administrativní hranice, které jsou využívaný v hromadném oceňování lokálními úřady“ Str. 43: „Neexistuje žádná dostupná literatura k tomuto tématu, ani zavedené postupy, které by ukazovali, jak má být taková analýza provedena“ Str. 44, 4. odst.: „Síla trhu je odvoze od nedávno provedených …“ Str. 45, předposlední odst.: „Rozhodující kritéria, podle kterých se může odhadce rozhodnou, která …“ Str. 48, předposlední odstavec: „Toho můžeme dosáhnout posouzením územního plánu, místní samosprávy, vládních omezeních …“ Str. 49, předposlední odst.: „Poté můžeme zhonit, jestli má oproti ostatním nemovitostem výhodu.“ Str. 51, 1. odst.: „V našich končinách neexistuje jakákoliv metodika či zavedené postupy, které by mohli tento proces utříbit a charakterizovat.“ Dtto, poslední odst.: „Realitní trh se skládá ze skupiny individuální jedinců nebo firem.“ Str. 61, poslední odst.: „V blízkosti se nenachází žádné další faktory, který by ovlivňovali poptávku …“
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky F Převzaté obrázky jsou zcela matoucí. Chybí popisy os, vysvětlení vyznačených veličin, takže nejsou jakkoliv využitelné. V popisech je občas také gramatická chyba (obr. 11: zamštananosti, obr. 12: zaměstanosti).
Navrhovaná známka
F

Otázky

eVSKP id 100489