PAVELKA, F. Využití Fluentu při výpočtech nestacionárního proudění v rozsáhlých sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Himr, Daniel

Student se zabýval možnostmi spojení výpočtu proudění tekutiny v programu Ansys Fluent a Matlab. Úspěšné zvládnutí tohoto problému vede k rozšíření výpočetních možností i na komplexnější úlohy, kdy složité detaily (např. proudění v čerpadle) jsou řešeny jako 3D a navazující potrubní systém jen jako 1D úloha, což redukuje jinak obrovskou výpočetní síť a tedy i výpočetní čas a nároky na hardware. Student výše uvedené provedl na modelové úloze kmitání vodního sloupce v jednoduchém potrubí. Nejprve ukázal odvození 1D výpočetního modelu, který naprogramoval v programu Excel a následně v prostředí Matlab a výsledky simulace použil jako etalon. Poté stejnou úlohu provedl v programu Ansys Fluent. Zde, z důvodu úspory výpočetního času, použil pouze řešení ve 2D doméně. Výsledky porovnal se simulací v Matlabu. Následně provedl simulaci spojené úlohy, kde polovinu trubky počítal pomocí Fluentu a druhou polovinu v Matlabu. Student musel, vedle tvorby vlastních simulačních úloh, zvládnout spoustu praktických problémů plynoucích z propojení výpočtů dvou zcela odlišných výpočetních programů (časová synchronizace, načítání počátečních a okrajových podmínek, zápis výsledků do souboru, tvorba společné okrajové podmínky atd.). Celé řešení prováděl samostatně s využitím konzultací vedoucího diplomové práce a dalších pracovníků Odboru fluidního inženýrství Victora Kaplana.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Štefan, David

Diplomová práce řeší problematiku výpočtu nestacionárního proudění pro rozsáhlé potrubní systémy, které by při použití klasického CFD vedly na extrémně velké sítě a velké výpočetní nároky. Hlavním cílem bylo vytvoření výpočetní smyčky kombinující 1D výpočet metodou charakteristik s 2D (alternativně s 3D) výpočtem v klasickém CFD software. Diplomová práce je zpracována na kvalitní úrovni a obsahuje všechny potřebné body, jako jsou: teoretický úvod, rozbor problému, rešerše podobné problematiky a aplikace na reálnou úlohu. V rámci diplomové práce se podařilo sestavit kombinovaný výpočet a zjištěné výsledky byly porovnány s výsledky zjištěnými při použití buď pouze 1D výpočtu metodou charakteristik, nebo pouze 2D CFD výpočtu v prostředí Ansys Fluent. V závěru práce autor kriticky zhodnotil dosažené výsledky, rozebral možné příčiny konkrétních odchylek a nastínil možnosti, jak by se mohlo v této problematice do budoucna pokračovat. Kromě drobných výtek uvedených níže neshledávám na předložené diplomové práci žádné závažné nedostatky, proto tuto práci navrhuji k obhajobě. Seznam připomínek: Strana 19, rovnice (a), bylo by dobré v seznamu veličin uvést veličinu „k“, že se jedná o modul objemové stlačitelnosti Strana 20, řádek 8, v text: „…rovnice hydraulického řádu…“, předpokládám, že spíše mělo být „hydraulického rázu“ Strana 21, bylo by lepší v textu uvést, proč se v rovnici (e) a (f) zavádí konstanta „Kapa“ Strana 24, v textu špatně uveden odkaz na rovnice (3.4), (3.5) a (3.13) Ne vždy logické odkazování na rovnice při odvozování, např. strana 26, rce. (4.2 a 4.3) na (4.5 a 4.4). Strana 47. řádek 4: „počet zpřesňovacích iterací“, spíše by bylo dobré uvést, že se jedná o počet stacionárních iterací v rámci jednoho časového kroku využívající relaxační faktory. Strana 49, řádek 3, s odkazem na obrázek 7.18 by pravděpodobně mělo být uvedeno „rozdíl v průtocích“ místo „rozdíl v tlacích“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 100781