GOCKERT, R. Příprava tenkostěnných dutých keramických vláken metodou povlakování namáčením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Salamon, David

Cíle předložené diplomová práce souvisely s předchozím působením studenta v laboratořích nad rámec výuky, proto byly velmi ambiciózní. Úspěšně se podařilo dosáhnout originálních výsledků s širokým aplikačním potenciálem. Zvolené postupy a rozsah řešení jsou z velké části návrhy studenta, který prokázal schopnost přicházet s vlastním řešením problémů. V interpretaci výsledků měl student velkou volnost a během doby jsem se ujistil, že to nebylo chybné rozhodnutí. Jako slabší stránku studenta vnímám schopnost interpretovat výsledky v kontextu literatury a schopnost stylistické úpravy textu. Přesto se student nebál práce v anglickém jazyce, což vyžadovalo nadstandartní úsilí a svědomitý přístup. Rovněž velmi oceňuji, že během celé diplomové práce student pracoval velmi samostatně. Diplomové práce svým rozsahem splňuje požadavky na tento typ prací, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě s celkovým hodnocením výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Maca, Karel

Tématem diplomové práce Bc. Radka Gockerta byla příprava dutých keramických vláken metodou dip-coating. Jako experimentální materiály byly i se zřetelem na budoucí perspektivní aplikace zvoleny hydroxyapatit a oxid titaničitý. Práce má rozsah 73 stran a je psána v anglickém jazyce. Má klasické členění používané pro tento typ práce, tzn. Úvod, Cíle práce, Teoretická část, Experimentální část, Výsledky, Diskuze, Závěry, Literatura a příslušné přílohy. V Úvodu je obecně zmíněn aplikační potenciál obou materiálů, uvítal bych zmínku o motivaci přípravy těchto materiálů právě ve formě dutých vláken. Cíle práce mají dva rešeršní a dva experimentální podcíle. Tomu odpovídá i členění vlastní práce, kdy teoretická a experimentální část mají podobný rozsah, což je pro diplomovou práci poněkud nezvyklé. Na jednu stranu lze ocenit studentovu píli při zpracování tématu, na druhou stranu tím poněkud zaniká vysoká vědecká úroveň dosažených experimentálních výsledků a jejich diskuze. Ve výsledkové části velmi oceňuji získání perspektivních originálních výsledků, jejich kvalitní dokumentaci i přehlednou diskuzi v samostatné kapitole. Po formální stránce práce splňuje veškeré požadavky kladené na diplomovou práci. Jak je u podobných prací obvyklé, práce obsahuje i některé nedostatky, které však její kvalitu významně nesnižují. Zde bych zmínil například - jazykové stylistické nepřesnosti (časté opomíjení podmětu či špatný slovosled, zbytečná chyba v názvu kapitoly „Discusion“) - „green body“ obecně nemůže být považováno za „non-compacted“ (str. 21) - špatně uvedená tloušťka vlákna nebo měřítko fotografie na Obr. 20 (str. 37) - nedůslednost v označování suspenze 15HAP-3MC, která ve skutečnosti obsahuje 4 obj.% pojiva (Tabulka 9 na str. 41) - některé výsledky uvedené na málo desetinných míst vzhledem k chybě měření (Tabulka 13 na str. 51) Práce přináší velmi zajímavé výsledky a poznatky, které byly nesporně výsledkem rozsáhlé a pečlivé experimentální práce. Unikátnost výsledků si podle mého úsudku zaslouží jejich publikaci v některém odborném keramickém časopise. Nejen proto považuju předloženou diplomovou práci za velmi zdařilou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 96730