NOVÁK, J. Měření dynamických charakteristik zpětných armatur [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Habán, Vladimír

Diplomant předkládá práci, která byla zaměřena na měření dynamických charakteristik zpětných armatur. Diplomant se zabýval experimentem a zpracováním experimentu. Vyhodnocoval nestacionární průtok pomocí zobecněné metody tlak-čas a následně stanovoval dynamickou charakteristiku zpětného ventilu. Významná část práce je věnována stanoví nestacionárního rychlostního profilu v interiéru zpětného ventilu. Jednalo se o měření pomocí metody LDA. Diplomant provedl převzorkování tohoto záznamu a pomocí měřené časové značky stanovil nestacionární rychlostní profil. Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě a po jejím obhájení udělit autorovi titul strojní inženýr.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Himr, Daniel

Student se zabýval chováním zpětné klapky a zpětného ventilu během výpadku čerpadla. Nejprve provedl rešerši zpětných armatur, ve které popsal základní typy a princip jejich funkce. Velkou péči věnoval popisu důležitých kritérií při výběru vhodné zpětné armatury. Následuje popis měření rychlosti metodou LDA a stanovení proměnného průtoku z měření tlakové diference. Obě metody využívá při vyhodnocení experimentu, kterému je věnována značná část diplomové práce. V celé práci se vyskytuje množství hrubých pravopisných chyb, překlepů či přebytečných slov, které nedávají, v dané, větě žádný smysl. V pasážích, kde jsou popsány matematické postupy se vyskytují chyby a nepřesnosti. Popis experimentu je také nepřesný a místy nedostatečný (zcela chybí popis průběhu měření přechodových dějů, což je nejdůležitější část práce). Všechny připomínky k nedostatkům se, bohužel, nevejdou do tohoto dokumentu. Zde je tedy výčet jen některých: Str. 36, rovnice 2.1: vlnová délka nemůže být dosazena v nanometrech. Str. 41, vztah 3.2: záměna parciální a totální derivace. Str. 42 dole: průtok nelze vypočítat z rovnice (3.8), ale (3.7). Str. 47, rovnice 4.1 a 4.2: symbolika není jednoznačná, jaký je rozdíl mezi Q s indexem „i“ a Q(i)? Str. 47 dole, bod 1: počáteční průtok je značen Q s indexem „i“, zatímco v rovnici 3.9, na kterou je záhy odkazováno, je Q s indexem 0. Str. 47 dole, bod 4: chybný odkaz na rovnici 4.3, mělo by být 4.2. Str. 49, rovnice 4.4 až 4.7: hodnota Kv nevyjde v m3/h jak je uvedeno v seznamu symbolů, tlak pBAR nemůže být 100000 bar. Str. 49, rovnice 4.7: není uvedeno, jak byla získána hodnota dp0, tento člen není uveden ani v seznamu symbolů. Str. 50, graf 4.3: není zřejmé, o jakou rychlost se jedná (rychlost proudění v potrubí x ve ventilu). Str. 51 dole: není definováno, kde byl měřen točivý moment (klapka? x čerpadlo?). Str. 52, graf 4.5: chybí stupnice k zelené křivce. Str. 53, graf 4.7: mělo by být zvýrazněno, s jakým závažím byla provedena konkrétní měření, výrazně by to přispělo ke srozumitelnosti grafu. Str. 59, 2. odstavec: měření nemohlo probíhat za konstantní rychlosti, při přechodovém ději se rychlost výrazně mění. Autor měl pravděpodobně na mysli počáteční rychlost. Str. 61, obr. 4.8: není popsán význam symbolu „i“. Str. 63 a 64, grafy 4.15 až 4.17: jedná se o měření s pohybující se kuželkou ventilu, ale v grafech je stále ve stejné poloze. V seznamu symbolů je chybně uvedena jednotka u rychlosti zvuku. Seznam symbolů není řazen abecedně, což značně ztěžuje orientaci. Z celkového pohledu působí rešeršní část lépe než část, kde je vyhodnocení experimentu. Myslím, že práce mohla mít výrazně vyšší úroveň, kdyby student přistoupil k jejímu psaní s větší pečlivostí. Takto se zdá, že ji napsal a odevzdal bez větší revize, nicméně diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 101091