VALA, O. Analýza směrovacích protokolů používaných v MANET sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubánková, Anna

V této diplomové práci byly analyzovány směrovací protokoly, které se používají v sítích MANET. Zadání práce bylo splněno. Na konzultace student téměř nechodil, některé připomínky a požadavky vědoucí byly ignorovány. Získala jsem dojem, že všechno bylo děláno na poslední chvíli. Oceňuju samostatnost při práci s programem NS-3 a při řešení vzniklých problémů a nedostatků tohoto programu. Formální zpracování práce má některé nedostatky: překlepy, některé věty nedávají smysl, některé zkratky nejsou vysvětleny při prvním použití, osa y grafů 3.13, 3.15, 3.17 je chybně popsaná jako ztrátovost, avšak jde o propustnost.

Navrhovaná známka
C
Body
76

Posudek oponenta

Hošek, Jiří

Diplomová práce se zabývá analýzou MANET směrovacích protokolů a možnostmi jejich uplatnění v FANET sítích. Jako klíčový nástroj pro provedení analýzy byl zvolen simulátor NS-3, který je obecně uznávanou platformou pro simulaci široké škály bezdrátových technologií a protokolů. V teoretické části student popisuje základní funkce a strukturu zpráv protokolů OLSR, AODV a HWMP. V praktické části pak student popisuje dosažené výsledky simulací pro všechny tři protokoly pracující ve třech scénářích. V kap. 3 se diplomant také stačí o rozbor výsledků a srovnání analyzovaných protokolů. Některá tvrzení jsou však zavádějící – např. průměrné hodnoty zpoždění okolo 1ms jsou u bezdrátové technologie IEEE 802.11n nezvykle nízké (zejména s ohledem na to, že se jednalo o více skokový přenos dat), proto spíše naznačují chybu v simulacích. Kromě výše uvedeného bych práci vytknul následující nedostatky: • Anglická verze abstraktu obsahuje spoustu gramatických chyb. • Některé věty v textu práce mají velice nezvyklou skladbu se špatným skloňováním slov (působí jako přeložené strojovým překladačem) a tím pádem se text stává méně srozumitelný. • Práce s literaturou a uvádění referencí v textu je slabé (některé čistě teoretické kapitoly neobsahují žádný odkaz na literaturu, např. 2.1). • Některé obrázky přesahují okraje stránky (např. Obr. 3.3 - 3.6). • Formátování grafů v kap. 3 není jednotné. • Text obsahuje poměrně hodně překlepů a gramatických chyb. Vzhledem k výše uvedeným připomínkám práci hodnotím C / 70 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 101948