VRANÁK, D. Výkonový měnič pro svařování stejnosměrným proudem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Patočka, Miroslav

Student se v rámci diplomové práce zabýval vývojem a výrobou stejnosměrné obloukové svářečky s výstupním proudem až 140 A, koncipované jako dva jednočinné propustné měniče s transformátorem, pracující v protitaktu. Během vývojových prací student samostatně navrhl obvodově i konstrukčně jak výkonovou tak řídicí část měniče. Celé zařízení vlastnoručně vyrobil a dotáhl do podoby funkčního vzorku. Velmi iniciativně se podílel na oživování a experimentálním ověření parametrů vyrobeného zařízení. Student postupoval během všech prací velmi samostatně a iniciativně, současně prokazoval široké znalosti z oblasti výkonové elektroniky, řídicí elektroniky i všeobecné elektrotechniky.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Červinka, Dalibor

Diplomová práce velmi detailně popisuje postup návrhu zdroje pro obloukové svařování. V první částí je proveden detailní popis všech myslitelných topologií měniče s vyčerpávajícím popisem jejich funkce. V dalších částech je pak popsán návrh vybraného typu měniče, včetně dimenzování a popisu řídicích obvodů. Z textu je na první pohled vidět, že autor všem okolnostem návrhu dokonale rozumí a též umí vše vysvětlit. Všechny okolnosti návrhu jsou možná až příliš detailně rozebrány, což vede k tomu, že práce obsahuje s i přílohami neuvěřitelných 110 stran. Největší čtenářovo soustředění vyžaduje Kapitola 7, která se věnuje popisu řídicích obvodů. Mnoho stran souvislého textu odkazujícícho se na schémata umístěná až do příloh, od něj vyžaduje nadlidskou pozornost. Velké množství detailů popsaných v nestandartně rozsáhlém čtyřstránkovém závěru by bylo mnohem vhodnější vložit již do kapitoly Realizace. Mnoho fotografií a oscilogramů je uvedeno až v přílohách, což je škoda, jelikož to zbytečně zhoršuje čtivost textu. Přes uvedené formality má práce velmi nadstandartní úroveň a může být cennou pomůckou pro návrh svařovacího měniče se dvěma jednočinnými měniči v protitaktu. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 100353