JEŘÁBEK, V. Systém automatického ladění pro sedmistrunné kytary [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Levek, Vladimír

Téma a zadání diplomové práce bylo studentovým nápadem. Skloubily se zde studentova záliba ve hře na elektrickou kytaru a zároveň možnost uplatnění jeho odbornosti v elektrotechnické oblasti. Předložená práce se zabývá automatickým motorovým laděním kytary. Student prokázal své odborné znalosti při popisu dané problematiky, při reverzní analýze stávajících komponent (ke kterým není k dispozici podrobný popis), ale také při návrhu a konstrukci plně funkčního systému. V textové části je podrobně zpracována obecná teorie dotčených technologií, dále je zde uveden podrobný návrh zapojení systému spolu s návrhem obslužného programového vybavení. V neposlední řadě je uvedeno množství naměřených údajů z provozních testů vytvořeného zařízení. Praktická část je složena ze dvou základních bloků. Návrh a realizace ovladačů motorů spolu s celou řadou obvodových prvků a návrh programového vybavení realizujících analýzu zvuku z kytary a vyhodnocujících konkrétní hodnotu výsledného tónu. Výsledkem je zdařilý a funkční systém. V průběhu celé práce student pravidelně informoval o dosažených výsledcích, skvěle se orientoval v diskutované problematice a byl schopen flexibilně reagovat na problémy vyskytující se v průběhu návrhu zařízení. Po celou dobu práce prokazoval nadprůměrnou erudici, díky které jeho práci hodnotím 96 body jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Novotný, Radovan

Diplomant měl navrhnout elektronický systém pro automatické ladění kytary. Předložená práce, která kromě úvodu a závěru obsahuje osm kapitol, výsledky zdárně dokumentuje. Teoretickým východiskům je věnována kapitola 1 až 4, praktické části pak kapitola 5 a 6. V úvodu je v souvislostech vysvětleno, proč je téma aktuální. Dále jsou popsána teoretická východiska, která možná mohla být z pohledu provázanosti více propracována – nejde ani tak o kritiku jako subjektivní dojem. Návrh systému i programové řešení je popsáno na adekvátní úrovni rozlišení. Vyzdvihnout je nutné porovnání existujících řešení i zvládnutí návrhu dílčích komponent systému. Úvod, závěr i ostatní kapitoly jsou napsány čtivě a stylisticky. Kapitoly na sebe navzájem navazují a zodpovídají prezentované informace v posloupnosti, odpovídající vhodnému strukturování. Hodnocení: a) Splnění požadavků zadání: 19 z 20 bodů. b) Odborná úroveň práce: 48 z 50 bodů. c) Interpretace výsledků a jejich diskuse: 18 z 20 bodů. d) Formální zpracování práce: 10 z 10 bodů. Celkem 95 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 102941