KOREC, P. Návrh obvodů pro zpracování biomedicínských signálů v technologii CMOS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kledrowetz, Vilém

Student se ve své práci zaměřil na návrh přístrojového zesilovače s výstupním usměrňovačem, kdy hlavním požadavkem byla nízká spotřeba a s tím související jednoduchost obvodového řešení. Toto zadání vycházelo z jiného projektu, kde tato část byla řešena na úrovni bloků v simulátoru. Proto bylo nejdříve nutné nastudovat možnosti realizace diferenčních zesilovačů, které proudově nezatíží vstup ze senzoru a lze pomocí zpětné vazby nastavit definované zesílení resp. transkonduktanci. Dále následovala část usměrňovačů. U obou témat student prošel spoustu odborných článků a knih. Je třeba zmínit, že danou problematiku popisuje literatura velmi povrchně. S touto částí i následnou realizací se student vypořádal velmi dobře. Inspiroval se obvody z vědeckých článků z IEEE, kdy v rámci vylepšení některých parametrů navrhl na těchto obvodech drobné úpravy. U navržených obvodů dále hledal možnosti snížení spotřeby. Parametry navrženého obvodu byly ověřeny v simulátoru PSpice. Oceňuji také, že se student věnoval řešení práce od samého začátku a práce tak byla v předstihu dokončena. Na konzultace chodil každý týden. Tady bych uvítal více samostatnosti a více vlastní iniciativy. Na základě výše uvedeného navrhuji hodnocení A/90 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Háze, Jiří

Student si zvolil zajímavé téma z oblasti návrhu integrovaných obvodů. Práce je velmi přehledně zpracovaná, má logicky na sebe navazující kapitoly, je psána dobrým odborným jazykem, obrázky i grafy jsou přehledné a velmi kvalitní. Svým rozsahem se jedná spíše o menší práci. Po formální stránce tedy lze hodnotit DP jako velmi kvlaitní. Mám ale několik poznámek k rozsahu, náplni řešení a samotnému řešení. Čistě z hlediska zadání lze asi konstatovat, že práce byla splněna. Na druhou stranu bych od budoucího inženýra očekával vyšší míru invence a vlastní kreativity než jen prostudování stávajících řešení a jejich pouhou aplikaci na zvolenou technologii. Práce jako taková v podstatě nepřináší nic nového v této oblasti. Také výsledky simulací nejsou diskutovány s takovou pozorností jak by si zasloužily. Je pouze konstatován fakt, ale student se již příliš nezamýšlí nad důvody těchto výsledků. S ohledem na kreditové ohodnocení DP je tedy výsledek ne zcela optimální. Z výše uvedených důvodů tedy navrhuji hodnocení práce stupněm D.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 102942