FERENC, F. Využití výpočtového programu Impact FEM při řešení úloh mechaniky těles [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Vosynek, Petr

Předkládanou práci Filipa Ference hodnotím jako výbornou. Student prokázal využít znalosti získané v průběhu bakalářského studia a aplikoval je při tvorbě numerických výpočtových modelů v programu Impact FEM. Studen pravidelně konzultoval postup prací a problémy vznikající při numerických simulacích. Velmi kladně hodnotím jeho přístup při hledání možných chyb, které stály za nelogickými výsledky z výpočtového prostředí Impact FEM. Taktéž velmi kladně hodnotím způsob, jak dané překážky popsal v textové části pro možné další studium tohoto výpočtového prostředí jiným uživatelem. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kubík, Petr

Bakalář se zabýval bezplatně dostupným výpočtovým programem Impact FEM, který je založen na explicitní formulaci metody konečných prvků. Pomocí tohoto programu vyřešil vybrané základní úlohy mechaniky a výsledky následně porovnal s analytickým řešením a s řešením pomocí komerčního programu ANSYS Workbench. Práce je napsána stručně a přehledně, nicméně některé části textu nejsou zcela srozumitelné. V rešeršní části autor popisuje základy metody konečných prvků a systémové prostředí programu Impact FEM. V praktické části jsou provedeny verifikační úlohy, u kterých autor uvádí spoustu problémů, kterým musel při tvorbě a řešení výpočtových modelů čelit. Je zde také uvedena kapitola: Rady pro budoucí uživatele, což hodnotím velmi pozitivně. Naopak v práci postrádám ověření předpokladu, že je vliv setrvačných sil zanedbatelný. Bakalář splnil všechny cíle uvedené v zadání. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 99939