BERNARD, J. Využití chytrých mobilních telefonů pro měření v technice prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Jedelský, Jan

Pan Jan Bernard řešil bakalářskou práci, která kromě rešeršní části zahrnovala zejména seznámit se s tématikou měření hluku, naučit se používat dostupný hlukoměr, provést a vyhodnotit sadu časově náročných porovnávacích měření. Rozsahem i náplní tedy tato práce náleží k těžším závěrečným pracím; byla náročná jak z časového hlediska tak i technicky. Student jednotlivé úkoly řešil v souladu se zadáním, v problematice se dobře zorientoval a při řešení volil adekvátní postupy. Problému se obvykle věnoval do větší hloubky a šířky než vyžadovalo zadání. Vzhledem k specifickému a úzce zaměřenému tématu čerpal informace převážně z cizojazyčné literatury. Komplikace nepůsobila dostupnost informací k problému, ale spíše jejich různá kvalita a povaha. Bylo nutné je vhodně strukturovat a vymezit rozsah jejich zapracování v textu. Součástí práce byla volba jedné veličiny pro techniku prostředí, její podrobný popis a sestavení experimentu pro ověření přesnosti měření konkrétního mobilního zařízení vůči profesionálnímu přístroji. S ohledem na možnosti současných mobilních telefonů, ověřené přístroje dostupné na pracovišti a další aspekty byl, jako testovaná veličina, vybrán akustický tlak. Student práci s vedoucím konzultoval v dostatečné míře, velmi dobře reagoval na jeho připomínky a rady. Používal vlastní přístupy, projevil dobrou orientaci v odborné literatuře i normách a v dostatečné míře prokázal schopnost řešit technické problémy. Jeho přístup hodnotím jako zodpovědný a cílevědomý. Pan Bernard zpracoval stávající informace a získal původní výsledky, které přinesly nové informace k řešenému tématu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hejčík, Jiří

Bakalářská práce je zpracována na zajímavé téma, zabývající se využitím mobilních telefonů jako měřicích zařízení. Student práci rozdělil do 4 hlavních kapitol. Jednotlivé kapitoly poskytují přehled senzorů používaných v mobilních telefonech, informace o možnostech rozšíření funkčnosti mobilních telefonů pomocí přídavných měřicích zařízení, rešerši publikovaných prací (zabývajících se problematikou měření různých veličin s použitím mobilních telefonů) a výsledky vlastního provedeného experimentu. V práci oceňuji hlavně provedení vlastního experimentu a pak také sestavený přehled snímačů, používaných v mobilních telefonech. Nelíbí se mi grafická stránka práce, kde postrádám jakékoliv obrázky, které by pomohly vysvětlit principy senzorů, ukázat uspořádání experimentu atd. Přitom třeba v případě realizovaného experimentu stačilo využít kameru, tedy jeden ze snímačů, instalovaný v každém z použitých mobilních telefonů. Sloupce u tabulek jsou zbytečně úzké a text tak "přetéká" do více řádků, přičemž tabulka zabírá max. 75 % šířky stránky a zbytek je prázdný. Práce obsahuje také dost překlepů a ne zcela korektních formulací (např. Zařízení pro měření okrajových podmínek). Celkově považuji práci za mírně nadstandardní a to díky provedení vlastního experimentu. Uvedené výtky nemají vliv na splnění cílů práce, kterých bylo dosaženo. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 101535