POCHOBRADSKÝ, J. Laboratorní přípravky do předmětu Napájení elektronických zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubíček, Michal

Úkolem studenta bylo vytvořit tři nové laboratorní přípravky do předmětu Napájení elektronických zařízení, na nichž by si studenti ověřili reálné vlastnosti moderních integrovaných obvodů určených pro realizaci napájecích zdrojů. Student na zadání během celého semestru pracoval velmi svědomitě a aktivně. Výsledkem práce jsou tři přípravky na dobré technické i didaktické úrovni. Student se dopustil jen několika drobných prohřešků proti doporučeným návrhovým pravidlům (delší přívodní vodiče ke kapacitorům nábojové pumpy, kapacita a typ kondenzátorů u DC-DC měniče), které by bylo vhodné ještě upravit. Samotná práce je psána velmi čtivě a bez chyb. Struktura práce je logická, snad jen v úvodu by bylo vhodné detailněji uvést, jaký je účel práce. Dále mi chybí podrobnější pojednání o existujících typech napěťových referencí (alespoň používané principy, dosažitelné parametry). Postrádám také hlubší rozbor některých obvodových konstrukcí, například obvodu pro řízení Peltierova článku. Vzorce by bylo vhodnější separovat od textu odřádkováním, zlepšila by se jejich čitelnost.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury A 9/10
Formální zpracování práce B 17/20
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Splnění zadání A 46/50
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Švábeník, Petr

Student ve své bakalářské práci provedl návrh několika přípravků do laboratorních úloh předmětu Napájení elektronických zařízení. Návrh obsahuje seznámení s teorií zapojení, výběr vhodných obvodů a návrh schématu a desky plošného spoje. U sestavených zapojení byly odměřeny zajímavé funkční závislosti. Součástí práce jsou také 3 nové návody pro laboratorní úlohy se vzorovým vypracováním. Student se tedy seznámil s několika praktickými zapojeními a sestavil funkční laboratorní přípravky. Zpracování a členění práce je zvoleno poměrně nevhodně a je nepřehledné. Práce se zabývá třemi různými zapojeními, přičemž v úvodu práce je zmíněna teorie dvou z nich a v dalších částech práce se k nim několikrát vrací formou popisu přípravku a poté schématy a měřenými závislostmi. Vhodnější by bylo řešit jedno zapojení kontinuelně a schémata a dokumentaci vložit do příloh na konci BP. Jako zásadní nedostatek práce je nepřítomnost výrobních podkladů přípravků v el. podobě pro budoucí využití (desky plošných spojů). V práci úplně chybí osazovací plán desek nebo rozpiska součástek. Dále by bylo vhodné návody úloh pro laboratoře doplnit o zapojovací plán přípravku. Práce dále vykazuje menší formální chyby jako různé písmo v popisu obrázků a tabulek (Obr.10), chybějící rovnáse v tabulkách (str. 46). U některých grafů by bylo vhodné vylepšit popis křivek - o jaké napětí se jedná (str. 33).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Formální zpracování práce E 5/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse F 9/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Navrhovaná známka
D
Body
69

Otázky

eVSKP id 39258