RYBNÍČEK, D. Obchodní model pro IT společnost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Luhan, Jan

Práce je zpracována na velmi dobré úrovni. Hlavní cíl práce v podobě návrhu obchodního modelu pro IT společnost s využitím agilních metod byl naplněn. Práce je zpracována komplexně s důrazem na analýzu možností konkrétní strategické jednotky společnosti a potenciálu nově navrhovaného modelu. V některých částech je však patrná autorova snaha o zestručnění práce, což může evokovat dojem přílišného zobecnění. Zpracování odpovídá požadavkům na diplomovou práci, avšak lze nalézt drobné nedostatky ve formátování, stylistice a potažmo jazykových nepřesnostech či citacích, což negativně ovlivňuje celkový dojem. Ze zpracování je patrná autorova orientace v dané problematice a snaha o její inovativní a systematické řešení. Práci doporučuji k obhajobě. Otázky k obhajobě: Jaké jsou reakce společnosti na Vámi navrhovaný model? (Respektive jaký je aktuální stav Vašich návrhů?)

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

MSc, Josef Kratochvíl,

Cílem závěrečné práce je vytvoření obchodního modelu zaměřeného na snížení nejistoty zákazníka při rozhodování o využití nabídky realizace daného projektu při specifické situaci v rámci týmu SA. Vlastní obchodní model by měl využívat přístupy k zajištění odlišnosti od konkurentů.Navržený obchodní model Prototyp bez závazků podle mého názoru tyto cíle splňuje. Umožňuje ještě ve fázi, kdy není obchod uzavřen, zákazníkovi ověřovat, zda kupovaný produkt odpovídá jeho potřebám. Zákazníkovi umožňuje odstoupit od obchodu a tudíž omezit nejistotu, zda v případě koupi aplikace na zakázku kupuje to, co potřebuje. Navržený obchodní proces je v každém případě odlišný od standardních obchodních modelů konkurenčních nabídek.Schopnost navrženého obchodního modelu navázat na specifické podmínky v rámci týmu SA není možné ohodnotit bez reálného vyzkoušení modelu v praxi. Vlastní návrh však vypadá životaschopně a je navržen i s ohledem na tyto podmínky. Z pohledu postupu řešení a použitých metod hodnotím práci jako dostatečnou. Práce obsahuje logický sled kroků. Použité metody umožňují dosáhnout stanoveného cíle.Autor práce vychází při návrhu z provedených analýz a podle mého názoru dochází k smysluplným a použitelným výsledkům.V oblasti praktické použitelnosti výsledků je obtížné odhadnout některé dopady. Z mého pohledu by bylo potřeba daný návrh ověřit v praxi. Přesto na základě vlastní zkušenosti považuji návrh za realizovatelný. V případě použití v praxi by bylo nutné dále ověřit některé závěry a tyto následně upravit dle získaných zkušeností. Formální náležitosti práce jsou podle mého na dostatečné úrovni. Práce je dobře čitelná, má logickou strukturu. V práci nejsou gramatické chyby. Informační zdroje jsou v práci uvedeny a pro vlastní práci jsou adekvátní.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 102147