MATĚJKOVÁ, P. Analýza ekonomických dat s využitím statistických metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Michalíková, Eva

Diplomová práce přináší nezávislý pohled na hospodaření podniku. Stěžejní částí práce je analytická a návrhová část. Autorka vybrala podstatné finanční ukazatele, časové řady podrobila statistické analýze a jejich výsledky samostatně interpretovala. V analýze jsou použity různé regresní funkce (linární i nelineární modely). Kromě této analýzy je v práci zahrnuta i korelační analýza pro některé ukazatele. Doplňující otázky a náměty: Stěžejním ukazatelem pro relevantnost zvolené regresní funkce byl zvolen index determinace. Bylo by dobré u každého modelu uvádět jeho hodnotu. Jak je možné využít v praxi závěry korelační analýzy? V práci chybí konkrétní návrhy pro zkrácení doby splatnosti faktur. Jaké jsou návrhy pro zlepšení této situace?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků D
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Beranová, Zuzana

Diplomová práce je zpracována na téma Analýza ekonomických dat s využitím statistických metod. V první části autorka popisuje teoretické základy analýzy ekonomických dat s využitím statistických metod, v druhé části tyto metody aplikuje a provádí analýzu ekonomických dat anonymní společnosti. Vypočtené hodnoty jsou řádně okomentovány a predikce jsou stanoveny pro následující období. Práce je zpracována na dobré úrovni. K diplomové práci nemám závažné výhrady a domnívám se, že její obsah řádně plní její zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 103374