TURKOVIČ, M. Porovnání návrhu plynem izolované rozvodny ve 2D a 3D prostředí ve fázi nabídky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Dvořák, Milan

Diplomant v prezenčním studiu zpracoval vemi kvalitní práci s názvem Porovnání návrhu plynem izolované rozvodny ve 2D a 3D prostředí ve fázi nabídky. Zúčastňoval se pravidelně konzultací u vedoucího diplomové práce, ale také své odborné texty konzultoval u firmy ABB. Práce je rozsáhlá a překračuje běžný standart pro diplomové práce. Je doplněna výkresovou dokumentací a výsledky včetně zpracování svědčí o nevšední píli autora. Výsledky z diplomové práce lze bezprostředně využít v průmyslové praxi nejen u nás, ale také v zahraničí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šmejkal, Petr

Diplomová práce vznikla spojením teoretických vědomostí s praktickými zkušenostmi s cílem porovnat nabídkové návrhy plynem izolované rozvodny ve 2D prostředí programu AutoCAD, které je v současnosti k návrhu používáno, s 3D prostředím programu PTC Creo, které by oddělení mělo v blízké době začít používat. Zároveň, pro účely tohoto porovnání, měl student za úkol vytvořit v PTC Creo 3D modely některých z nejčastěji používaných základních sestav rozvoden. Začátek práce obsahuje základní popis funkce nabídkového inženýra. Je zde přehledně popsána jeho role, jak obecně v oblasti celkového procesu projektování, tak i konkrétně ve společnosti ABB, jsou zde vymezeny náplň práce a kompetence nabídkového inženýringu v ABB PGHV. Student se věnuje obecnému popisu rozvodných zařízení, jejich funkci v elektrizační soustavě, technologickým provedením a konstrukčním uspořádáním. Dále se věnuje již výhradně plynem izolovaným rozvodnám, kde detailněji popisuje funkci jednotlivých součástí rozvodny a uvádí porovnání se vzduchem izolovanými rozvodnami z různých hledisek. Vysvětluje důvody používání GIS a výhody, kterými oproti vzduchem izolovaným rozvodnám disponují. Práce se dále věnuje praktickému návrhu typické plynem izolované rozvodny v uspořádání se třemi výkonovými vypínači na dvě odbočky. Student zde nejdříve vypracoval nabídkovou dokumentaci stávajícím způsobem, tedy za použití programu AutoCAD s upraveným pracovním prostředím pro tvorbu výkresové dokumentace a Excelového nástroje pro tvorbu cenové dokumentace, a poté pro porovnání připravil nabídkovou dokumentaci pro stejnou rozvodnu za použití programu PTC Creo. K tomuto účelu však nejdříve musel vytvořit standardní 3D modely pro tuto konfiguraci rozvodny a založit je do příslušné knihovny, aby s nimi při vypracování nabídky mohl pracovat. Tvorbu těchto 3D modelů pokládám za jeden z největších přínosů této práce, neboť tyto mohou být oddělením v budoucnu používány v okamžiku, kdy bude Creo zavedeno jako standard pro tvorbu nabídek. Dalším významným přínosem je pak závěrečné porovnání obou způsobů přípravy dokumentace s přehledným výčtem výhod a nedostatků obou způsobů. Student na závěr i nastiňuje možný budoucí vývoj plynoucí pro oddělení z tohoto přechodu na novou metodu. Práce je přehledně strukturovaná, kapitoly na sebe logicky navazují a z hlediska grafické a stylistické úpravy, až na pár drobných překlepů v textu, velmi vydařená. Student si počínal při tvorbě práce samostatně, jak při tvorbě 3D modelů, tak při vypracovávání rešeršní části. Svou práci průběžně konzultoval i se švýcarskou částí oddělení nabídkového inženýringu. Práce splňuje požadavky zadání a doporučuji ji k obhajobě s celkovým hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 100685