PRAUS, T. Experimentální studium součinitele tření kloubní chrupavky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Rebenda, David

Cílem předložené bakalářské práce bylo experimentální studium součinitele tření kloubní chrupavky s ohledem na vliv zatížení a kinematických podmínek. V první části autor představuje synoviální kloub jako tribologický systém a poměrně kvalitně rozebírá několik vědeckých článků zabývajících se třením u kloubní chrupavky. V úvodní části mi chybí detailnější rozbor principu, na kterém funguje mazání chrupavky, a rovněž bych ocenil větší množství rozebraných článků zaměřujících se na řešené téma. V rámci experimentální práce provedl student velké množství experimentů i nad rámec zadání práce. Bohužel intepretace výsledků v kapitole 6 je poměrně stručná a chybí jejich detailnější analýza, popis dějů, ke kterým dochází a porovnání výsledků s články z kapitoly 2.4. Toto je zapříčiněno i podceněním textové části bakalářské práce ze strany studenta, kdy prvotní verzi práce zaslal až 3 týdny před odevzdáním. Práce dle mého názoru splňuje požadavky kladené na VŠKP a doporučuji ji k obhajobě s výsledným hodnocením B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vrbka, Martin

Jedná se o výzkumnou bakalářskou práci, která má za cíl experimentálně stanovit součinitel tření kloubní chrupavky za různých laboratorních podmínek. Rešeršní část je založena na detailním rozboru pěti vědeckých článků, což je velice vhodný způsob. Nicméně by bylo vhodné tuto rešerši rozšířit na větší počet literárních zdrojů (alespoň 8-10). Analýza problému je velice stručná. V kapitole Materiál a metody bych uvítal podrobnější popis přípravy vzorků chrupavky, konstrukci adaptéru vzorků a také přehlednou a detailní tabulku experimentů. Kapitola Výsledky popisuje relativně slušné množství provedených experimentů. Chybí však preciznější analýza a rozbor naměřených výsledků a porovnání s již publikovanými pracemi. Práci celkově hodnotím stupněm C a požaduji zodpovězení těchto otázek: 1. Jak si vysvětlíte rozdíl ve výsledcích - autoři Shi a kol. tvrdí, že poškozená chrupavka vykazuje vyšší souč. tření na rozdíl od studie Caligaris a kol., kdy je tomu naopak? 2. Čím si vysvětlíte rozdíl v globálních hodnotách součinitele tření v různých studiích - někteří autoři naměřili hodnoty 0,02-0,09 někteří (i vaše práce) uvádějí hodnoty o řád vyšší 0,2-0,8? 3. Je součinitel tření mechanická vlastnost kloubní chrupavky? Několikrát to tvrdíte v textu bakalářské práce. 4. Jak si vysvětlíte, že několik dní zmražený vzorek chrupavky vykazuje nižší souč. tření než vzorek, který byl skladován v lednici (tedy při vyšší teplotě) a při stejném počtu dní?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 100802