BUŠ, M. Konstrukce testeru pneumatických obvodů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kučera, Petr

Zde velmi oceňuji provedení rešerše a doufám, že bude přínosná pro nově příchozí členy do projektu Pneumobil, aby se rychle dokázali seznámit s komponenty, které se na tomto vozidle používají. Kladně také hodnotím, že byla v rámci rešerše zmíněna senzorická část. Škoda jen, že rešeršní části chybí nějaká pointa a konec je takový, že není. Kladně také hodnotím to, že přestože se jedná o poměrně jednodušší téma, přistoupil student k řešení velmi zodpovědně a systematicky. Škoda je, že zařízení zůstalo vzhledem k financím a prioritám projektu Pneumobil nerealizováno. Nicméně věřím, že výsledky této bakalářské práce budou využity a zařízení realizováno, neboť by mělo umožňovat provádět detailní diagnostisku chování pneumatického válce, což by mělo napomoct k nalezení dalšího kroku při optimalizaci a ladění pneumatického systému pro závodní pneumobil

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Ranuša, Matúš

Bakalárska práca poskytuje systematický prehľad jednotlivých pneumatických prvkov. Avšak v prehľade súčasného stavu chýba akákoľvek zmienka o stávajúcom pneumatickom systéme súčasného okruhu vozidla a nadväznosť testeru na niektorú z jeho častí. Taktiež sa z práce nedozvedám odôvodnenie nutnosti stavby testeru a práca ma nepresvedčuje o tom, že by sa simulácie približovali reálnemu stavu na vozidle. V kapitole koncepčné riešenie je popisované prevod pomocou kľukového mechanizmu a následne je riešenie označené ako nevhodné bez podrobnejšej analýzy. Ďalšie riešenie je taktiež zavrhnuté bez udania dôvodu. Vybrané tretie riešenie je síce označené ako najvhodnejšie, ale z práce som sa nedozvedel na základe akých kritérií a technických parametrov bolo vybrané. Navyše je riešenie označené ako blížiace sa reálnej situácii s čím nesúhlasím. Vzhľadom na definované ciele práce nepovažujem výsledok za primeraný. Práca má obsahovať návrh riadiaceho a diagnostického systému, ktorý je zmienený len okrajovo a chýba základný popis meraných veličín a ich význam pre tester samotný. Ďalším stanovaným cieľom je návrh konštrukcie, ktorá z môjho pohľadu trpí závažnými nedostatkami. Tester je označovaný ako univerzálny, ale konštrukcia nerešpektuje zmeny veľkosti a pripojovacích rozmerov iných typov pneumatických valcov. V celej práci som nenašil žiadne schématické zapojenie pneumatického okruhu a ani popis princípu jeho funkcie, ktorá z môjho pohľadu tvorí jednu z najdôležitejších častí. V práci chýbajú argumenty a technické odôvodnenie, že navrhnutý tester bude plniť účel, na ktorý bol navrhnutý a že povedie k možnosti zberu dát ktoré budú využiteľné pre vozidlo. Z formálneho hľadiska mi v práci vadia nejasne definované prístupy ako: „Konstrukce upínacího stolu vychází k konstrukce běžne využívaných stolů.“ atď. Taktiež práca obsahuje skratky, ktoré v texte nemajú vysvetlenie. Výkresová dokumentácia obsahuje viacero formálnych chýb a výsledný výkres zostavy je nečitateľný takže ho nemožno hodnotiť. Prácu doporučujem k obhajobe z hodnotením E za predpokladu že budú dostatočne zodpovedané položené dotazy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 100543