NOVÁK, M. Synchronizované řízení dvou běhounů vibračního válce ARP95 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Klas, Roman

Autor zpracoval bakalářskou práci, která poskytuje náhled na problematiku vibračních válců a detailněji se v ní zabývá nedostatečností jejich synchronního řízení. Nejprve nastínil funkce a možnosti provedení jednotlivých vibračních válců a posléze se věnoval hlavním řídícím okruhům a komponentám, které je tvoří. Na tuto pasáž navazuje rozborem naměřených dat a vyvozuje z nich závěry ohledně výše zmíněného problému synchronního řízení. Je nutné zmínit, že bakalant měl možnost se těmto tématům věnovat přímo v domovském podniku, který se výrobou vibračních válců zabývá. Tato skutečnost se příznivě projevila na jeho zájmu o studium dané problematiky, v práci s firemní a oborovou literaturou i ve značné samostatnosti při zpracovávání projektu. Po formální stránce lze studii vytknout především menší rozlišení u určitého množství vyobrazení, občasné potíže s formátováním a nejasnosti ohledně původu některých obrázků s ohledem na jejich převzetí z cizích zdrojů. Text samotné práce má především studijní charakter, ale dotýká se reálného problému a je dobrým úvodem pro navazující projekty zohledňující simulaci chodu hydraulických okruhů vibračního válce i pro případnou optimalizaci a odladění jeho provozu. Autor zpracováním předložené bakalářské práce prokázal dobrou orientaci v odborném textu při studiu funkcí vyšších strojních celků, dokázal si osvojit základní poznatky z daného oboru a v rámci svých možností přímo spolupracoval na řešení potíží s nedostatečností synchronního řízení. Bakalářskou práci proto doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rada, Zdeněk

Bakalářská práce byla zpracována vysoce nad požadavky úrovně těchto prací. Byla zpracována správně, vystihla základy dané problematiky. Vysoké nadstandartní nároky byly dány i tím, že ve výrobní firmě se těžko dají najít zadání úrovně bakalářské práce. Dají se zde najít zadání na úrovní magisterské práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 100811