HRODĚJ, D. Analýza provozu fotovoltaického systému rodinného domu s akumulací elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Jaroš, Michal

Práce je zaměřena na současný trend využití solární energie - výrobu elektrické energie fotovoltaickými články a její následné využití přímo v místě výroby. Uvažován je hybridní fotovoltaický systém modelového rodinného domu s akumulací vyrobené elektrické energie a dodatkovým odběrem elektřiny ze sítě. Autor vybral tři různé systémy dostupné na trhu a na základě zjištěného množství dopadajícího slunečního záření, účinnosti přeměny a odhadu spotřebované energie stanovil jak stupeň pokrytí spotřeby fotovoltaikou, tak i ekonomickou návratnost systému. Ke zpracování tématu přistoupil autor zodpovědně a s potřebnou mírou samostatnosti. Stanovené cíle i všechny další náležitosti byly splněny. Rovněž po formální stránce má předkládaná práce velmi dobrou úroveň. Proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Charvát, Pavel

Zadání bakalářské práce bylo množstvím i náplní plánovaných úkolů poměrně rozsáhlé a to zejména s ohledem na znalosti studentů 3. ročníku bakalářského studia v této oblasti. Více než polovinu rozsahu bakalářské práce tvoří literární rešerše v oblasti fotovoltaických (FV) systémů a možností skladování elektrické energie. Rešerše sice nebyla součásti zadání, ale vhodně doplňuje řešenou problematiku. Vlastní práce byla zaměřena na návrh a dimenzování FV systému s ukládáním elektrické energie pro pokrytí provozu rodinného domu. Student provedl odhad potřeby elektrické energie na provoz domu v letním a zimním období, který zahrnoval jak elektrické spotřebiče, tak ohřev TV a elektrické vytápění. Student v práci uvažoval tři komerčně dostupné FV systémy o různém výkonu a pro tyto stanovil množství vyprodukované elektrické energie a dobu návratnosti. Protože nebyly v zadání práce specifikovány žádné parametry rodinného domu ani konkrétní požadavky na FV systém je celý návrh proveden poměrně obecně. Na obranu studenta je ale třeba uvést, že bez podrobné energetické simulace je velmi obtížné FV systém správně navrhnout a dimenzovat, protože lze jen těžko zohlednit nesoučasnost produkce a spotřeby elektrické energie. Uvažovaná potřeba elektrické energie pro rodinný dům je poměrně vysoká a pravděpodobně vychází z běžné výstavby. Pokud má být energetická potřeba domu, včetně ohřevu TV a vytápění, pokryta FV systémem, musí být dům přizpůsoben těmto podmínkám (úsporné spotřebiče a osvětlení, nízká tepelná ztráta, zpětné získáváni tepla, ohřev TV a vytápění tepelným čerpadlem, apod.). Práce má dobrou grafickou a jazykovou úroveň. S ohledem na zadání práce mohla mít část věnovaná návrhu FV systému větší rozsah např. použití tepelného čerpadla pro vytápění a ohřev TV, aby se lépe využila vyprodukovaná elektrická energie (tento bod je zmíněn v zadání). Některé části zadání jsou v práci řešeny jenom velmi okrajově (např. doporučení pro realizaci a provoz FV systému). Zadání práce bylo splněno, i když v některých bodech s výhradami. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti
Grafická, stylistická úprava a pravopis
Práce s literaturou včetně citací
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 101672