RABA, J. Návrh audio výkonového zesilovače třídy D pro domácí použití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Brančík, Lubomír

Úkolem studenta bylo navrhnout stereofonní audio výkonový zesilovače 2 x 100 W ve třídě D pro domácí použití, včetně aktivního korekčního předzesilovače, napájecí jednotky a indikátoru buzení. Vlastnosti všech dílčích zapojení měly být ověřeny simulacemi v programu PSpice. Zadání práce považuji za většinově splněné, nepodařilo se především oživit napájecí jednotku zesilovače, chybí rovněž jakékoliv počítačové simulace zapojení zesilovače a podrobnější postup při návrhu transformátoru zdroje. Koncepce celého zesilovače je založena na aplikaci integrovaných obvodů, vesměs zapojených dle doporučených katalogových listů. Měření zesilovače a jeho částí však bylo provedeno velmi podrobně a lze konstatovat, že většina parametrů odpovídá katalogovým listům. Práce je psána přehledně a má velmi dobrou grafickou úroveň, některé vysvětlující obrázky v úvodní části práce, např. obr. 3 a 4, však mohly být uvedeny v českém jazyce. Student pracoval samostatně a iniciativně, práce s literaturou byla na adekvátní úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 42/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Kratochvíl, Tomáš

Předložená bakalářská práce se zabývá návrhem a konstrukcí stereofonního výkonového zesilovače pro audio ve třídě D, který je doplněn předzesilovačem, korekčním zesilovačem a samostatným napájecím zdrojem. Zadání práce lze považovat za méně náročné. Práce má rozsah 54 stran, včetně příloh. Grafická a formální úroveň práce je na poměrně dobré úrovni a jednotlivé kapitoly na sebe navazují logicky. V práci je však použita řada převzatých obrázků z katalogových listů v angličtině. K řešení student použil standardní obvody a doporučená zapojení výrobce. Konstrukce celého zesilovače tak obsahuje korekční předzesilovač TDA1524, koncový zesilovač s PWM modulací ve třídě D TAS5611A a indikátor vybuzení s obvodem LM3915. Z mého pohledu se tedy jedná pouze o ověření konstrukce a doporučených zapojení výrobce. Zadání práce považuji za splněné a práci hodnotím výslednou známkou velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce D 32/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 39263