BAROŠ, E. Návrh mechanické části pohonu zadní nápravy elektromobilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Ramík, Pavel

Student Eduard Baroš změnil téma své diplomové práce na začátku závěrečného ročníku navazujícího magisterského studia a to na poměrně náročné téma zpracovávané ve spolupráci s partnerskou firmou. Z toho vyplývalo i kratší období pro zpracování práce. Student se přitom musel potýkat i s časovými problémy při získávání vstupních dat a podkladových materiálů vozidla, které je ve vývoji po mnoha stránkách. Přesto student přistoupil k jejímu řešení komplexně, od volby koncepce pohonu přes jeho konstrukční návrh až po začlenění do celkové konstrukce vozidla. K řešení přistoupil tvůrčím způsobem, využíval konzultací jak u spolupracujícího partnera tak u vedoucího práce, prokázal potřebnou míru samostatnosti, pracovitost i spolehlivost. Díky tomu dokázal zareagovat i na poslední připomínky vedoucího práce týkající se držáků elektromotoru a převodovky a v krátkém čase je zapracovat do výsledné konstrukce. Cíle práce byly splněny nad rozsah daný zadáním, závěrečnou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Černý, Jiří

Diplomová práce se zabývá návrhem pohonu zadní nápravy pro malý sportovní elektrický automobil. Tuto práci dostal student zadanou jako výzkumnou práci pro firmu MBtech Bohemia s.r.o., kterou osobně vyhledal a ucházel se o zadání diplomové práce, vypsané touto firmou. Jedná se o velice komplexní práci, kterou by v komerční oblasti řešilo více lidí s různým zaměřením. Proto oceňuji, že student toto zvládl vše sám. Kromě výkresové dokumentace (která nebyla součástí zadání) obsahuje DP řešení všech bodů, důležitých při vývoji takové převodovky. Velký kladem diplomové práce jsou úvody kapitol a podkapitol. V těch student vždy popíše problematiku a představí, jaké disciplíny se budou řešit a jaké metody na to budou použity. To zlepšuje orientaci v samotné práci, ale i v problematice. K dalším kladům patří podrobný rozbor kritických míst při výpočtu zatížení. Navíc student provedl hrubý návrh změny rámu automobilu, tak aby ho optimalizoval pro uložení elektrické jednotky. Toto nebylo součástí zadání a je vidět, že student nad tématem hodně přemýšlel. K mírným nedostatkům patří nedostatečné grafické znázornění umístění konkrétního typu ložiska ve skříni převodovky. Dalším nedostatkem je nejasné znázornění zátěžných stavů vstupního hřídele a hřídele satelitu. Tam je znázorněno zatížení výpisem obrázku z výpočtového software a popis není zcela jasný. Konstrukční řešení, které student vybral a vypracoval je velice kompaktní a pro zadaný automobil by bylo vhodné. Student také vypracoval držáky pro uchycení pohonné jednotky v rámu. Pro tyto držáky provedl pevnostní výpočet a zjistil, tak možnost reálného umístění převodovky do automobilu. Diplomant vypracováním této diplomové práce v celém rozsahu zadání (a studiem) získal znalosti, které je schopný dále prakticky rozvíjet. Prokázal tím, že umí uplatnit své schopnosti při řešení zadané úlohy. To vypovídá o jeho schopnostech a předpokladech pro budoucí uplatnění v oboru pohonů dopravních prostředků. Z těchto důvod doporučuji DP k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 97801