DĚRDA, M. Návrh rámu vozidla Formule Student [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Blaťák, Ondřej

Diplomová práce pana Děrdy je zaměřena na návrh zcela nové koncepce rámu vozidla Formule Student tvořené kombinací monokoku a trubkového rámu. První části práce jsou věnovány především pravidlům pro vozidla kategorie Formule Student v oblasti konstrukce rámu. Samotná konstrukce a testování rámu vozidla Dragon 7 tvoří stěžejní část této diplomové práce. Vedle konstrukčního návrhu je nový rám podroben i MKP výpočtu jeho deformace při torzním zatěžování. Přesnost výroby stejně jako vypočtená torzní tuhost jsou v závěru ověřovány měřením optickým skenerem resp. měřením torzní tuhosti vyrobeného rámu. Veškeré body zadání byly v diplomové práci splněny. Student ke zpracování diplomové práce přistupoval mimořádně samostatně. Je třeba zohlednit velký rozsah provedených prací, kdy byl rám nejen konstrukčně navržen, podroben pevnostním výpočtům, zároveň také ale vyroben a změřena jeho torzní tuhost. Diplomová práce pana Děrdy je po obsahové a grafické stránce na dobré úrovni. Stylistické zpracování je již o poznání slabší. Práce je střídavě psána v 1. osobě množného, jednotného čísla a v trpném rodě. Používání výrazů jako „kočí“ pro řidiče apod. do diplomové práce podle mého názoru nepatří.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vančura, Jan

Diplomová práce pana Děrdy se zabývá návrhem hybridního rámu studentské formule Dragon 7. V úvodu jsou popsány pravidla pro stavbu rámu formule student včetně možných druhů šasi. Následuje popis základních požadavků na konstrukci a stanovení cílových parametrů rámu. Součástí práce je kompletní konstrukční návrh včetně umístění veškerých potřebných insertů. Výsledný CAD návrh je následně podroben MKP výpočtu. Vyrobený rám je dále podroben analýze výrobních odchylek za použití metod reverzního inženýrství. Na závěr práce je uveden postup a výsledky měření torzní tuhosti. Vlastní zpracování měření je provedeno zjednodušeně, autor pro výpočet torzní tuhosti vychází pouze z krajních hodnot. Ve své práci pan Děrda dokázal provést veškeré úkony, které vedly k úspěšnému naplnění cílů vytyčených v zadání, čímž prokázal potřebné znalosti, které získal v předchozích letech svého studia. Naplnění cílů v omezeném čase bezpochyby vyžadovalo velké úsilí. Potřeba podotknout, že v praxi se obdobným tématům věnují vícečlenné řešitelské týmy. Připomínku mám k používání termínu váha namísto hmotnosti. Po grafické stránce je práce na vysoké úrovni, což nelze říci o stylistice. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 101756