SMEJKAL, V. Konstrukce a návrh transformátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Roubal, Zdeněk

Student provedl kvalitní rešerši konstrukce transformátorů, z ní potom pro napájecí transformátor s EI jádrem navrhl výpočetní program v prostředí Matlab, který umožňuje optimalizaci transformátoru na minimální rozměr, minimální hmotnost a na maximální účinnost při jmenovitém výkonové zatížení. Většinu použitých výpočetních vzorců musel student upřesnit, jelikož byly v použité literatuře uvedeny v zjednodušené formě. Pomocí sestaveného programu bylo navrhnuto 5 transformátorů na stejná sekundární napětí, ale s různou optimalizací a konstrukcí. Ty byly posléze vyrobeny a jejich vlastnosti prověřeny měřením. Dá se říci, že se potvrdila správná optimalizace transformátoru, odchylky byly způsobeny použitím magneticky orientovaného materiálu což způsobilo zvýšené ztráty v místech jeho nesprávné orientace. V druhé části byl vytvořen program na návrh měřících transformátorů proudu. Návrh vychází v náhradního schématu transformátoru, přičemž uvažuje nelinearitu jednotlivých prvků obvodu. Kvalita návrhu byla ověřena výrobou navržených měřících transformátorů proudu a potvrzena jeho správnost. Aktivita studenta během řešení práce byla vynikající, v práci se občas vyskytují drobné formální chyby a překlepy. Zadání bylo splněno v celém rozsahu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Steinbauer, Miloslav

Cílem práce bylo vytvoření programové podpory pro návrh konstrukce transformátorů, a to jednak napájecích síťových, jednak měřicích proudových. Student zpracoval obsáhlou rešerši konstrukce transformátorů a postupů výpočtů při jejich návrzích. Výpočetní postupy upravil s cílem dosáhnout dobré shody návrhu s reálnou konstrukcí a využil je při tvorbě dvou programů – pro napájecí a pro proudové měřicí transformátory. Správnost výpočtů implementovaných v programech ověřil experimentálně na vzorcích zhotovených podle parametrů vypočtených těmito programy. Předložená bakalářská práce je strukturovaná, rešeršní část i popis postupu při návrzích transformátoru implementovaný v programech jsou psány detailně a přitom logicky. Je vidět značné množství studentem odvedené práce. Zejména je třeba ocenit, že jím vytvořené programy jsou dobře použitelné v praxi. Po formální stránce se vyskytují v malé míře překlepy a formulační nepřesnosti, je zde i několik nedostatků v sazbě (témě prázdná stránka 33, graf přetékající ze stránky 55 na 56). To však nesnižuje hodnotu předložené práce, která je na vysoké odborné úrovni a zcela splňuje požadavky zadání. Vysoce hodnotím systematický přístup studenta a jeho zřejmou erudici, které jsou z textu a hlavně dosažených výsledků dobře patrné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 47/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

eVSKP id 39265