HUTKAY, T. Hodnocení finanční situace a efektivnosti vybraných stavebních podniků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Křížová, Zuzana

Student prokázal schopnost samostatně zpracovat informační zdroje a aplikovat metody, se kterými se podrobně seznámil v průběhu předcházejícího studia. Při zpracování diplomové práce postupoval student samostatně, jen sporadicky využíval možnost osobních konzultací. V práci jsou také obsažena vlastní hodnotící stanoviska a celkově může být přínosná i zájemcům z řad odborné veřejnosti. Předložená práce splňuje požadavky kladené na diplomové práce, proto ji doporučuji k obhajobě s hodnocením B– velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Studentovi se podařilo základní cíle stanovené zadáním velmi dobře naplnit, postupoval podle zadání a zabýval se všemi jeho podstatnými součástmi.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C Analýza zadaných zdrojů byla provedena, citace odpovídají odborným požadavkům. Teoretická část práce je zejména v úvodních pasážích poměrně heslovitá, text není dostatečně provázaný v jeden celek. K vyšší úrovní této části práce by nepochybně přispělo samostatné vyhledání a zpracování informací z dalších zdrojů a jejich komparace s poznatky zjištěnými ze zadané literatury.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Postupy použité k řešení jsou standardní a byly využity adekvátní metody. Diplomant si samostatně vyhledal vhodné stavební firmy pro zpracování finanční analýzy.
Odborná úroveň diplomové práce B Zpracovaná finanční analýza obsahuje kvalifikované komentáře, takže tuto stránku předložené diplomové práce lze hodnotit jako velmi dobrou.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Práce obsahuje vlastní návrhy řešení na str. 86 až 91 pro každou z analyzovaných firem, proto je přínos pro praktické využití velmi dobře zřetelný. Odlišná situace je vzhledem k absenci zpracování většího množství zdrojů (viz hodnocení úrovně zpracování teoretické části práce) u přínosu k teoretickému využití.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Citace a přehled literatury nevykazují žádná problematická místa. Jen bych autorovi práce doporučila ověřit citaci na str. 21 v předposledním odstavci, zda "...pro možnost zpracování finanční analýzy jsou kvalitní a vstupní informace.."
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Celkové uspořádání práce je logické, vyhovuje požadavkům kladeným na závěrečné práce. Určitou výhradu je ale jistě možné mít k vyváženosti jednotlivých kapitol. V teoretické části práce jsou úvodní kapitoly příliš krátké a mohly být sloučeny v jeden celek, zatímco praktická část práce je obsažena v jedná, až příliš dlouhé kapitole. Vyjadřování v odborném jazyce nevykazuje závažnější prohřešky.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kosová, Jaroslava

Diplomová práce je vypracována v souladu se zadáním na dobré odborné úrovni. Teoretická část mohla být lépe uspořádána a zpracována srozumitelnějším způsobem. V praktické části student využil veřejně dostupné informace o výsledcích hospodaření vybraných firem v období 5 let a provedl jejich analýzu s využitím standardních postupů. Podle výsledků provedené finanční analýzy zhodnotil finanční situaci vybraných firem a navrhl opatření na zlepšení jejich výkonnosti. Celková úroveň diplomové práce je velmi dobrá a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B Diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B Zvolený přístup studenta k řešení cíle je správný, v úvodní části popisuje teoretická východiska použitá při zpracování praktické části, ve které provádí finanční analýzu čtyř firem zabývajících se stavební činností. K analýze využívá veřejně dostupné údaje o výsledcích hospodaření vybraných společností v letech 2010 – 2014.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Při zpracování úvodní části vycházel student z uvedené literatury a internetových zdrojů. Tato část není příliš dobře uspořádaná, chybí vysvětlení některých pojmů a vysvětlující komentáře k tabulkám. Finanční analýzu student provedl u čtyř vybraných firem různých velikostí s využitím standardních postupů a adekvátních metod.
Obtížnost a správnost řešení B Student měl k dispozici pouze veřejně dostupné informace o hodnocených firmách, mohl tedy vybrané společnosti hodnotit jen na základě analýzy provedené z těchto údajů. Vypočtené ukazatele pro jednotlivá léta a společnosti uvádí v tabulkách, porovnání výsledků všech společností, případně doplněné i porovnáním s oborovými ukazateli, znázorňuje v grafech. Na základě vyhodnocení získaných údajů vyvodil student odpovídající závěry a navrhl pro jednotlivé společnosti opatření pro zlepšení jejich hospodaření. U některých výpočtů, tabulek a grafických obrázků postrádám podrobnější komentáře, případně vysvětlení používaných pojmů. Při používání zkratek jak v tabulkách, tak v textech i popisech u grafů by bylo vhodné uvést nejdříve plný text použité zkratky. U sloupkových grafů 5-8 vertikální analýzy jsou v legendě uvedena zeleně i ostatní aktiva, ale v grafickém znázornění je zelená barva pouze u grafů 8 a 9, bylo by vhodné doplnit komentář o vysvětlení.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Výsledky a navrhovaná opatření je možné při zpracování podrobnější analýzy prakticky využít.
Odborná jazyková úroveň B Student se v dané problematice dobře orientuje a odborné pojmy používá adekvátním způsobem.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky D Práce je uspořádána přehledně, grafické zpracování je na dobré úrovni. V práci se vyskytuje řada stylistických a gramatických chyb.
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 94680