KABZÁNI, M. Vplyv energetických opatrní na ceny prevádzky budovy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Pertl, Marek

Práce poskytuje čtenářovi základní orientaci v problematice energetického hospodářství rodinného domu. Popisuje základní neduhy stávajícího stavu, uvádí jednotlivé dílčí opatření vedoucí k vylepšení energetické stránky domu včetně případné výše investičních nákladů, které by si realizované opatření vyžádalo. Následně jsou porovnány dvě navržené varianty skládající se z vícero dílčích opatření, včetně vyhodnocení jejich ekonomické návratnosti. Diplomant po celou dobu pracoval samostatně s minimálním počtem konzultací. Z komplexního hlediska se jedná o průměrnou práci, která splňuje požadavky kladené na tento druh práce, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání D Lze konstatovat, že cíle práce byly z podstaty věci naplněny, nicméně v práci se objevuje řada nepřesností.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C Student zúročil získané vědomosti a následně je aplikoval do své diplomové práce.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody C V práci postrádám kompletní průkaz energetické náročnosti stávajícího stavu. Obrázek č. 2.2 není situací předmětu energetického auditu, ale výřez z části katastrální mapy zájmového území. Diplomant uvádí, že zákon č. 406/2000 Sb. je účinný od 1.7.2007 místo od 1.1.2001. Při stanovení okrajových podmínek je uváděna vnitřní návrhová teplota 27 °C, což není v souladu s platnými normami.
Odborná úroveň diplomové práce C Bohužel zřejmě vlivem nekoncentrovanosti je zcela zavádějící kapitola 4.3.2 Varianta 2 s navrhovanými opatřeními, která navíc není provázána s opatřeními uvedenými v kapitole 4.2. Není jasné na základě čeho (jakým způsobem) byly stanoveny náklady na zamýšlené stavební úpravy.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Dané téma je v dnešní době velmi aktuální. Celý svět tlačí na úsporné a šetrné využívání energií. V České republice již několik let běží různé dotační tituly na snížení provozních nákladů či emisních vlivů. Práce může pomoci majitelům nemovitých věcí při jejich případném rozhodování do jakých stavebních úprav domu se pustit, aby jejich vynaložené investiční prostředky byly co nejefektivnější.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 E Citace nejsou provedeny v souladu s dnešními platnými normami. U obrázků, grafů či tabulek jsou zdroje eliminovány zcela. V seznamu použitých zdrojů nejsou uvedeny veškeré použité právní předpisy (zákony či normy), které by měly mít samostatné členění (jsou uvedeny v použité literatuře).
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C Předložená práce má logickou posloupnost, jednotlivé kapitoly na sebe vzájemně navazují, je přehledná a dobře čitelná. Na druhou stranu je potřeba zmínit občasné typografické nedostatky, nejednotná forma zarovnání textu a také občasný nesoulad v číslování obrázků - např. na str. 14 jsou uvedeny obrázky tři, ale ve skutečnosti se zde nachází pouze jeden.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Čech, Josef

Z diplomové práce mám rozporuplné dojmy. Přesto, že práce zpracovává aktuální problematiku, zvolená metodika je správná a jsou navrženy a posouzeny dvě varianty obsahující jednotlivé opatřeními snižující spotřebu jednotlivých energií, tak práci nemůžu hodnotit příliš kladně. Zjištěné závěry se nedají překontrolovat, protože v diplomové práci není uvedeno, jak k některým vstupním údajům přišel (např. součinitel prostupu tepla jednotlivých konstrukcí, jednotkové ceny). V textu se vyskytuje docela dost chyb a formální úprava neodpovídá požadavkům a významu diplomové práce. V práci se vyskytují zkratky, které nejsou nikde vysvětleny. Seznam použitých zdrojů ne jenom že není úplný, ale je nepřehledný a normy jsou zde uvedeny nestandardně. Přes tyto nedostatky doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C Diplomová práce je vypracována v souladu cílem, ale dle zadaného úkolu v práci chybí průkazy energetické náročnost budovy (PENB) před vykonáním stavebních úprav a po vykonání stavebních úprav. To znamená, že měly být vypracovány tři PENB a v diplomové práci v příloze je přiložen jen jeden.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce je správný.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Úroveň zpracování diplomové práce je průměrná.
Obtížnost a správnost řešení D Při posuzování stavebních konstrukcí není přípustné, aby se kombinovaly české a slovenské normy. V teoretické část se vyskytují některé legislativní předpisy a normy, které již nejsou v dnešní době platné. V textu se několikrát odkazuje na vyhlášku, ale vyhláška není nikde přesně specifikována. V okrajových podmínkách na str. 51 má návrhovou vnitřní teplotu 27 °C, ale dle normy ČSN 730540-3 zde má být teplota 20 °C. Nevím, jakým způsobem byly stanoveny součinitelé prostupu tepla jednotlivých konstrukcí se kterými se počítá v úsporných opatřeních. Nikde v textu není zmínka o tom, jakým způsobem byly stanoveny jednotkové ceny u jednotlivých opatřeních, na základě kterých byly stanoveny investiční náklady. V tabulce 4.14 u varianty 2 jsou stejné vstupní hodnoty jako v tabulce č. 4.6 u varianty 1, ale pokažené vychází jiná "Merná ztráta konštrukcie prístupom tepla" (data v tabulkách nekorespondují s jednotlivými opatřeními).
Přínos pro praktické i teoretické využití C Práce má jen teoretické využití. Pro praktické využití by bylo zapotřebí provést kontrolu výpočtů, a to na základě podkladů, které obsahuje diplomová práce v současné době není možné.
Odborná jazyková úroveň C Odborná jazyková úroveň je průměrná.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky E Po vizuální stránce na mě práce působí, jako by byla šita horkou jehlou. Text je převážně zarovnaný do bloku, ale některé odstavce jsou zarovnány jen vlevo. V textu se vyskytuje poměrně dost překlepů a některé věty na sebe nenavazují, nebo nedávají smyls. U vzorců a fyzikálních jednotek není vždy dodržováno správné psaní horních a dolních indexů. Číslování, popisování a zarovnání obrázků, tabulek a grafů není dle šablony (dle směrnice ředitele) ÚSI pro DP a ani v diplomové práci to není provedeno jednotně. U většiny obrázků tabulek a grafů nejsou uvedeny zdroje a u jednoho obrázku chybí popis úplně. V textu se vyskytují i přímé citace, které odkazují na českou literaturu, ale jsou psány slovensky. Odkazy citací nekorespondují se seznamem použitých zdrojů. V seznamu použitých zdrojů nejsou uvedeny všechny zdroje. U některých zdrojů, např. norem není uveden rok vydání a jsou psány chaoticky. Seznam zdrojů bych pro přehlednost doporučil rozdělit na právní předpisy, literaturu a elektronické zdroje. Na konci práce postrádám seznam použitých zkratek.
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 101267