JAHODOVÁ, D. Syntéza a slinování keramiky na bázi ZrO2 pro biomedicínské aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Částková, Klára

Diplomová práce Bc. Daniely Jahodové s názvem Syntéza a slinování keramiky na bázi ZrO2 pro biomedicínské aplikace je zaměřena na syntézu materiálů na bázi oxidu zirkoničitého precipitační sol-gel metodou a jejich další zpracování na keramiku s potenciálním využitím v biomedicínských aplikacích. Teoretická část zahrnuje rešerši na téma biokeramické materiály se zaměřením na oxid zirkoničitý, jeho charakteristiku a možnosti jeho přípravy. Rešerši vypracovala studentka samostatně s detailními informacemi a dostatečným množstvím literárních odkazů. Rešerše podchycující nejnovější výsledky v oblasti syntéz oxidu zirkoničitého poskytla studentce výchozí informace pro experimentální část, ve které studovala vliv typu dopantu a tepelného zpracování na morfologii oxidu zirkoničitého dopovaného oxidem yttritým, ceričitým a hořečnatým. Připravila škálu různě dopovaných oxidů zirkoničitých. Vybrané syntetizované prášky dále zpracovala v objemovou keramiku, která byla testována na odolnost vůči nízkoteplotnímu stárnutí. V praktických činnostech studentka ukázala šikovnost, pracovala systematicky a pečlivě. Výsledky získané analýzou produktů dokázala v práci přehledně popsat, diskutovat a shrnout v jasné závěry. Diplomová práce je správně členěná, s patřičnou formální úpravou. Prezentovanými výsledky studentka splnila cíl dané práce. Práci hodnotím jako výbornou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Novotná, Lenka

Předložená diplomová práce se zabývá přípravou a charakterizací keramiky na bázi oxidu zirkoničitého dopovaného oxidem ceričitým, hořečnatým a yttritým. Práce je tvořena celkem 67 stranami, z toho je 49 stran textu, 44 obrázků a 19 tabulek. Práce má tradiční členění na teoretickou, experimentální a výsledkovou část. Teoretická část se zabývá obecně biokeramikami používanými pro lékařské aplikace, zejména pak oxidem zirkoničitým. Další část rešerše se detailně věnuje syntéze, tvarování a slinování dopovaného ZrO2. Studentka se pokusila provést přehled publikovaných prací na toto téma, nicméně jednotlivé práce nejsou vzájemně diskutovány a nejsou jasně formulovány závěry z nich vyplývající. Tato část obsahuje množství zbytečných informací, a je proto obtížné se v ní orientovat, čemuž nepomáhá ani chaotické členění textu do jednotlivých odstavců. V experimentální části studentka připravila dopované ZrO2 a následně charakterizovala fázové složení, mikrostrukturu a odolnost vůči nízkoteplotní degradaci. Výsledky přehledně zpracovala do tabulek a formulovala jasné a logické závěry. Rozsah řešení plně odpovídá požadavkům kladeným na tento typ prací. Práce je napsána přehledně a jednotlivé části na sebe logicky navazují. Text obsahuje minimální množství gramatických chyb a překlepů. Vytknout lze snad jen nedodržení některých typografických zásad. Grafická úroveň práce je též velmi dobrá. Dále je nutné zmínit schopnost diplomantky zpracovat cizojazyčnou literaturu, jelikož 28 z 37 uvedených literárních zdrojů bylo v angličtině. Předkládanou práci Bc. Daniely Jahodové tedy i přes zmíněné drobné nedostatky doporučuji k obhajobě a navrhuji ji hodnotit stupněm A – výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 101368