ROMANOVSKÝ, J. 3D skener pro výukové účely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Koutecký, Tomáš

Hodnocená diplomová práce se zabývá návrhem a konstrukcí 3D skeneru pro výukové účely a to především po softwarové stránce. Rešeršní část práce je zpracována dobře a je přehledně členěna. Jsou popsány metody využívané u jednotlivých kroků 3D skenování a z těchto metod je na základě zhodnocení následně voleno v praktické části práce. V rešeršní části mi chybí přehled obdobných zařízení vzniklých v rámci jiných univerzit nebo výzkumných institucí. V části materiálu a metod jsou opět logicky popsány použité metody. Jasněji by mohlo být odlišeno, které části softwarového řešení jsou převzaté, které pozměněné a které kompletně vytvořené autorem práce. Výsledky ukazují, že se podařilo implementovat zvolené metody a dospět až k dekódování promítaných vzorů, mraku bodů a polygonální síti. Velmi kladně hodnotím vzniklá grafická rozhraní, která jsou logicky rozdělena na jednotlivé kroky realizované v průběhu procesu 3D skenování a která dávají hlubší představu o celém procesu. Tato kapitola a následná kapitola diskuze by mohla obsahovat podrobnější zhodnocení získaných výsledků, v určitých částech je hodnocení poměrně vágní. Výsledky a následná diskuze ukazují i omezení, která v současné době vytvořený skener má a která z časových důvodů nebylo možné dále odstranit. Celkově považuji práci za poměrně zdařilou, její cíle byly splněny a doporučuji ji tedy k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Navrátil, Robert

Diplomant měl za cíl zkonstruovat 1 kamerový 3D skener pro výukové účely. V úvodní části je zpracován základní přehled existujících metod optického 3D skenování, dále způsob kalibrace kamery a projektoru, metody kódování povrchu a triangulační algoritmy. Byla navržena jednoduchá konstrukce skeneru umožňující nastavení úhlu a měřicí vzdálenosti. Pro požadovanou úlohu testování matematických algoritmů je tato konstrukce postačující, pro reálné měření a porovnávání přesnosti s komerčními skenery by však měla být stativová lišta robustnější. Diplomant zvládl vytvořit vlastní grafické ovládací rozhraní k projektoru a kameře, přestože zvolená projekční jednotka LightCrafter disponuje nestandardním diamantovým uspořádáním mřížky pixelů a komunikuje pouze ve strojovém kódu. Dále vytvořil grafické rozhraní pro kalibraci 3D skeneru, dekódování projekce a zpracování mraku bodů. Všechna tato 4 rozhraní jsou modifikovatelná, což umožní snadné testování jiných metod a algoritmů v rámci výuky na ÚK. Vypracovaný uživatelský manuál ke 3D skeneru je přehledný a srozumitelný. Pro test funkčnosti a přesnosti 3D skeneru byla zvolena papírová krabice a hliněný designový model. Volil bych vhodnější objekty jako je koncová měrka Johansonka nebo jiný etalon používaný pro kalibrace optických systémů. Porovnání přesnosti s ATOS skenerem jen na základě 4 vytipovaných délek bod-bod v mraku bodů není dostatečně vypovídající. Ve výkresové dokumentaci k dílu „stativová lišta“ je chybně zakótovaná poloha trojice děr pro přítlačné pouzdro (jejich poloha je překótovaná). V diplomové práci se vyskytovaly překlepy. Práci hodnotím jako velmi kvalitní a přínosnou, nalezené nedostatky, vzhledem k celkovému rozsahu práce, nepovažuji za příliš podstatné, proto doporučuji k obhajobě s hodnocením za A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 96880