VALOVÁ, A. Optimální metody výměny řídkých dat v senzorové síti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Rajmic, Pavel

Slečna Valová pracovala na tématu již od čtvrtého ročníku a s problematikou se postupně seznamovala. Zároveň si opakovala některé základní pasáže ze statistiky, které jsou potřeba ke zvládnutí práce. Z výsledné práce mám dojem kompaktnosti a ucelenosti. Autorka se vyjadřuje pochopitelně a text se dobře čte. Studentce bych vytknul, že rozbor výpočetní a komunikační náročnosti je poměrně povrchní. Také bych si dokázal představit větší samostatnost při řešení potíží; například myslím že některá nečekaná chování simulačního programu mohla důkladnou úvahou vysvětlit. Na druhou stranu je třeba zmínit, že téma bylo řešeno ve spolupráci v TU ve Vídni, a po dobu obou let se ustalovala poměrně náročná teorie stojící za simulačním modelem, a také se několikrát ukázalo, že programy, na nichž studentka stavěla, byly z TU Vídeň dodány s nedostatky. Se zohledněním tohoto faktoru navhuji hodnocení známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Poměnková, Jitka

Předkládaná práce se zabývá analýzou a optimalizací metod pro výměnu dat v senzorové síti, pro kterou využívá komprimované snímání. Studentka v práci poskytuje nejprve teoretický základ, který strukturuje do tematických oblastí matematiky a statistiky. Následně poskytuje podklady a teoretická východiska pro aplikační oblast jak z hlediska senzorových sítí, tak z hlediska modelování samotného systému. Pro potřeby aplikací použila diplomantka programy, které popisuje v závěru práce a s jejichž pomocí vyhodnocuje simulace. Výsledky simulace a porovnání aproximačních metod shrnuje v poslední kapitole práce a práci uzavírá závěrem. Předložená práce je pečlivě zpracovaná, a to jak po stránce obsahové, tak grafické. Chybí mi však zde lepší provázání zadání práce s úvodem práce, prací a závěrem. Vzhledem k tomu, že práce se zabývá senzorovými sítěmi, bylo by vhodné dozvědět se více o záměru práce a jednotlivých krocích hned v úvodní části práce tak, aby text byl provázanější a aby bylo zřetelné, které kroky a proč je potřeba provést. Dále bych doporučovala doplnit práci o seznam zkratek, který by umožnil lepší orientaci v textu. Na zvážení ponechávám doplnění o případné GUI, které by vytvořilo rámec pro programy a mohlo usnadnit provádění simulací a následné analýzy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 96939