SMOLA, J. Linka na výrobu dílu do motoru automobilu objemovým tvářením za tepla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Omes, Jiří

Úkolem závěrečné práce je navrhnout linku pro výrobu dílců do motorů objemovým tvářením za tepla. Zadány jsou čtyři rozměrové varianty ventilů. Linka má mít roční produkci až 10 milionů. V úvodu práce jsou představeny typy ventilů. Samotná práce se věnuje návrhu výroby ventilů pomocí dvou technologií objemového tváření a to pěchováním a dopředným protlačováním. Práce obsahuje návrhové výpočty objemu polotovarů, ohřevu před tvářením. Dále pak určením síly, případně energie pro samotný proces tváření. V kapitole 6.1.7 je v obrázku uveden typ lisu TP 400 místo v textu zmiňovaného a zvoleného lisu LKJP 400. Lis LKJP lze pro zvolenou technologii akceptovat. Pro technologii zpětného protlačování je zvolený lis LMZ od firmy Šmeral. Z hlediska jmenovité síly a velikosti pracovního prostoru je toto zařízení značně naddimenzované. Výběr výsledné varianty by jistě zasloužil podrobnější analýzu. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Humlíček, Jaroslav

V závěrečné práci je zpracována a předložena k obhajobě linka pro výrobu dílu do motoru objemovým tvářením za tepla. Představiteli dílů do motorů jsou ventily, které jsou zastoupeny ve 4 různých rozměrech. Plánovaná produkce linky je 2,5 až 10 miliónu kusů ventilů ročně. V úvodu práce jsou přetaveny typy ventilů, jejich postup výroby. Pro výrobu jsou zvoleny dva typy způsobů technologie výroby ventilů, pěchování a dopředné protlačování. Jedná se o dva známé způsoby výroby těchto dílů. U každé varianty jsou provedeny příslušné návrhové výpočty z hlediska objemu použitého materiálu, ohřevu a síly potřebné k jejich výroby. V projekčním uspořádání v kapitole 6.1.7 je v obrázku uveden typ lisu TP 400 místo v textu zmiňovaného a zvoleného lisu LKJP. Při analýze pro metodu protlačování není jasné zda ve třech operacích, kdy je ventil vyráběn, jsou v zápustce osazeny všechny pozice nebo je jen jeden ventil přemisťován mezi pozicemi. Zvolený kovací LZM 1600 pro metodu protlačování jistě zvládne výrobu ventilu. Pracovní prostor je však k velikosti používaných zápustek nepřiměřeně veliký. Výběr výsledné varianty by jistě zasloužil podrobnější analýzu. Z hlediska technologie bych upozornil na nástin zpracování technologického postupu celeho výrobku. V praxi je to důležý prvek mezi zákazníkem a řešitelem –mnohdy toto vede k novým pohledům na problematiku. V diplomové práci by bylo vhodné zdůraznit rozdíly mezi jednotlivými použitelnými technologiemi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 100017