KRIŠPÍN, J. Moderní jednotka pro energetické využití odpadů o střední kapacitě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Bébar, Ladislav

Cílem diplomové práce pana Bc. Jana Krišpína zpracované na téma MODERNÍ JEDNOTKA PRO ENERGETICKÉ VYUŽITÍ ODPADŮ O STŘEDNÍ KAPACITĚ bylo navrhnout strojně-technologickou koncepci a dispoziční řešení středotonážní spalovny odpadů, jež může být zařazena do regionálního odpadového hospodářství a energetického zásobování. Pro konkretizaci řešení byla zvolena spalovna odpadů s ročním zpracovatelským výkonem 20 kt/r, která bude schopná flexibilně produkovat vyrobenou elektrickou a tepelnou energii v poměru dle aktuálních potřeb lokality, v níž bude umístěna. V rámci diplomové práce bylo navrženo strojně-technologické uspořádání celé jednotky pro energetické využití odpadů, které zahrnuje hlavní i pomocné provozní soubory nutné pro provoz komplexu, počínaje příjmem a úpravou odpadů, řešením vlastního termického bloku spalování odpadů a využití produkovaného tepla ke kogenerační výrobě energií až po čištění vzniklých spalin i nakládání se zbytky zpracování. Pro hlavní skupiny aparátu provedl diplomant návrh zpracovaný ve formě data-sheetů a práce byla dovedena do názorného 3D modelu a dispozičního řešení zpracovatelského komplexu energetického využití odpadů uvedené kapacity a finálně byly orientačně stanoveny oceněny investiční náklady. Diplomant zdůvodnil navržená řešení a na základě podkladů k materiálové bilanci diplomant provedl návrh hlavních aparátů diskutoval jak technické provedení, tak ekonomickou stránku uvažovaných řešení. Velmi pozitivně hodnotím samostatnost práce diplomanta i inženýrský přístup pana Bc. Jana Krišpína k řešení zadaného problému. Překládaná diplomová práce představuje velmi cenný příspěvek v problematice navrhování zařízení pro zpracování odpadů řešené na pracovišti ÚPI FSI zejména v rámci projektu Waste to Energy Competence Centre. Z pozice vedoucího diplomové práce jednoznačně konstatuji, že zadané cíle byly splněny v plném rozsahu a diplomant pan Bc. Jan Krišpín přeložil mimořádně kvalitní práci, kterou hodnotím známkou „A“ a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Krejčí, Tomáš

Diplomová práce pana Bc. Jana Krišpína má za cíl návrh jednotky pro energetické využití odpadu střední kapacity v provedení „šitém na míru“ uvažovaného modelového regionu. Součástí práce je návrh strojně-technologického řešení hlavních uzlů technologie s následným rozměrovým a konstrukčním návrhem aparátové sklady včetně dispozičního řešení celku. Dalším cílem je diskutovat dispoziční řešení a na závěr provést odhad investičních nákladů na zařízení. Úvodní část práce je věnována shrnutí současnému stavu v oblasti energetického využití odpadů a to především z pohledu legislativních omezení, které musí být respektovány a splňovány při návrhu zařízení EVO. Další část práce je věnována vlastnímu strojně-technologickému řešení celého zařízení EVO, které obsahuje všechny náležitosti reálného provozu. Zde je nutné vyzdvihnout diplomantův systematický přístup k řešení zařízení pro energetické využití odpadů jako celku, kdy od analýzy regionu přechází k základnímu bilančnímu návrhu a dále jej rozpracovává do podoby strojně-technologického řešení stavby. Diplomant prokázal vysokou míru teoretický znalostí a praktických zkušeností v oblasti technologického a konstrukčního návrhu, které vedly k vytvoření přehledného 3D modelu a z něj vyplývajícího dispozičního řešení zařízení EVO včetně výkresové dokumentace. Parametrizace klíčových technologických aparátů je přehledně zpracována ve formě datasheetů. V závěru práce byly orientačně stanoveny investiční náklady strojně-technologického řešení. Diplomant prokázal výbornou orientaci v dané problematice a svou prací významně přispěl k řešení projektu Waste to Energy Competence Centre, který je dlouhodobě zpracováván na pracovišti ÚPI FSI. Výsledná práce splňuje veškeré body zadání a značně svou komplexností a rozsahem převyšuje standartní úroveň diplomové práce. Celkově práci hodnotím známkou „A“ a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 101691