GAVAČ, A. Návrh řízení procesu honování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Josef

Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména analýzou výrobní linky s důrazem na zefektivnění řízení procesu honování a studiem spojení principů štíhlé výroby s nástroji Průmyslu 4.0 pro řízení výroby. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zaměřena na představení společnosti BOSCH DIESEL s.r.o. Jihlava, její výrobní program a charakteristiku pravidel, která musí být respektovaná při implementaci nástrojů Průmyslu 4.0 do štíhlých výrobních systémů. Praktická část práce se zabývá analýzou zmapování stávajícího stavu fyzickým sledováním výrobního procesu (na konkrétním výrobním úseku) ve výrobě hlav pro čerpadlo CP4, které je podložené statistickou analýzou výrobních dat a navrhuje inovativní řešení v podobě řízení procesu s využitím tzv. štíhlé automatizace. Hlavním důvodem této inovace je nedostatečný způsob řízení výroby v souvislosti se širokým spektrem vyráběných produktů. Práce je ukončena diskusí, která zhodnocuje dosažené výsledky z praktického hlediska, celkovým zhodnocením s ohledem na navrženou inovaci a závěrečným doporučením. Diplomant získával potřebné informace a podklady na pravidelných konzultacích, převážně ale ve společnosti BOSCH DIESEL s.r.o. Jihlava na oddělení JhP/BPS. Získané informace maximálně zužitkoval v předložené práci. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci diplomant čerpal z literárních, odborných, převážně ale z elektronických zdrojů, o které se také opírá. Při řešení diplomové práce postupoval diplomant správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šandová, Marcela

Cíl práce se dá charakterizovat jako velmi ambiciózní, na jeho naplnění se čeká již několik let, za tu dobu bylo provedeno mnoho pokusů, řada interních expertů si na nalezení uspokojivého řešení vylámala zuby. Jedná se o velmi komplexní téma, jehož řešení vyžaduje úzkou spolupráci několika oddělení. Předložená práce má jasnou strukturu, autor vycházel z detailní analýzy současného stavu, která byla nezbytným odrazovým můstkem pro pochopení celé šíře a komplexity problému. Analýza současného stavu byla provedena ve dvou krocích, a to přímým pozorováním třech výrobních úseků (úseku třídění pístů, obrábění hlav a předmontáže hlav), dále analýzou dat, které jsou dostupné z těchto předmontážních úseků. Autor prokázal schopnost komunikace a spolupráce s přímými pracovníky na dílně, ale i s odborníky na databázový program OIS.net. Dále schopnost pracovat s velkým množstvím dat, analyzovat, třídit je dle různých kritérií a hledisek a v neposlední řadě schopnost priorizovat, vyvozovat závěry a řešení. Na základě detailní analýzy současného stavu mohl autor naformulovat jasné hypotézy, které se snažil potvrdit, resp. vyvrátit. Dále identifikoval jasný potenciál pro případná zlepšení. Analýza současného stavu a jednotlivé hypotézy byly pravidelně diskutovány s výrobními úseky, kde autor prokázal schopnost jasně formulovat své myšlenky a prezentovat je v širším plénu odborníků. Díky této zkušenosti a svému proaktivnímu přístupu k řešení problému mohl autor výsledky své analýzy prezentovat i odborníkům ze závodu Feuerbach, kteří vyvíjejí softwarové řešení. Implementace řešení do každodenní praxe nebyla z časových důvodů autorem již realizována, což považuji za velkou škodu. Dle mého názoru právě „learning by doing“ by byl přínosný pro obě strany. Na druhou stranu je třeba objektivně říci, že implementace řešení nebyla cílem této diplomové práce. Celková úprava předložené práce odpovídá požadavkům kladeným na závěrečnou diplomovou práci stejně jako její jazyková a stylistická úprava. Práci doporučuji k obhajobě, před obhajobou navrhuji její hodnocení známkou výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 101300