VÉLIM, J. Monitorovací systém pro malé elektrárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Fedra, Zbyněk

Bakalářská práce si klade za cíl navrhnout, realizovat a otestovat řídící systém pro malé elektrárny. Zatímco k návrhu a hw realizaci nelze mít připomínky, lze v sw části a testování nalézt nedostatky. Student pravděpodobně podcenil časovou náročnost zmíněných částí práce. Po formální stránce je text mírně nevyrovnaný. Poměrně detailní rozbor jednotlivých hw komponent převažuje nad zbytkem práce. Popis algoritmů je prokládán printscreany s vyznačeným nastavením programátoru, což působí rušivě a ve své podstatě je to i zbytečné. Přesto je vidět zaujetí problémem a práce je jinak logická a přehledná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 35/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) D 13/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Šebesta, Jiří

Předložená bakalářská práce prezentuje vývoj systému pro monitoring malé turbínové elektrárny. Základem jsou čidla pro měření napětí a proudu generátoru a senzor pro měření otáček turbíny. Součástí je i spínač ovladače spojky. Tyto subsystémy jsou instalovány u vlastního generátoru a turbíny elektrárny a dálkově přes sběrnici RS485 jsou spojeny s hlavní jednotkou, která je uživatelským rozhraním systému. Po hardwarové stránce byly všechny požadavky zadání splněny, firmware jednotlivých subsystému však není zcela kompletní, i když základní funkce byly otestovány. Vlastní textová část práce je koncipována dobře, leč rozsah kapitol a často i jejich obsah je nevyvážený. V některých případech jsou příliš detailní obecnější stati na úkor vlastního řešení. V práci se vyskytuje několik drobných formálních nedostatků, např. popis obrázků v textu neodpovídá často jejich skutečnému číslování, chyba je ve zobrazení jednotek Ohm u rovnic (3.3) a (3.4), ve schématu v příloze A3 je špatný typ kontroléru. Celkově lze hodnotit práci jako práci s průměrnou technickou úrovní, která je dobrým základem pro plnou finalizaci prototypu, především je nutné zcela dokončit a odladit firmware mikrokontrolérů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
73

Otázky

eVSKP id 39276