NĚMEČEK, Z. Studie potenciálu intenzifikace přenosu tepla ve výrobním procesu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Jegla, Zdeněk

Diplomant Zbyněk Němeček řešil diplomovou práci iniciativně a samostatně. Splnil veškeré požadavky zadání a při řešení práce se řídil pokyny vedoucího diplomové práce. Dosažené výsledky práce lze přímo využít v praxi v dané odborné oblasti. Z pohledu vedoucího diplomové práce proto hodnotím diplomovou práci známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kilkovský, Bohuslav

Cílem této diplomové práce bylo demonstrovat vývoj v oblasti intenzifikovaného přenosu tepla na konkrétním případu procesu hydrogenační rafinace plynového oleje. S využitím dostupných výpočtových softwarů byla snaha identifikovat potenciál úspor energie v tomto výrobním procesu, a to při využití reálných současných možností intenzifikace přenosu tepla. V první části diplomové práce je proveden popis hydrogenační rafinace v procesech zpracování ropy. V praktické části práce je nejprve provedena simulace procesu hydrogenační rafinace plynového oleje v simulačním programu CHEMCAD a následně jsou provedeny kontrolní tepelně-hydraulické výpočty procesních výměníků tepla v simulačním programu CHEMCAD a v programu HTRI, určeném pro výpočty výměníků tepla. Výsledky získané z obou programů jsou prak porovnány. Výsledky diplomantovy simulace procesu byly použity jako vstupní data pro optimální rekonstrukci procesu pomocí metody network pinch, prováděné v rámci jiné diplomové práce, v níž bylo identifikováno slabé místo ve výměníkové síti a vybráno řešení, které zahrnovalo zařazení nového výměníku tepla do stávající sítě. Diplomant pro tento návrh rekonstrukce provedl nový simulační výpočet hydrogenační rafinace plynového oleje se zahrnutím nového výměníku tepla, aby zjistil energetickou úsporu procesu a výkon nového výměníku tepla. V další části práce provádí jeho samotný návrh. Jak zjistil, konvenční výměník tepla, který by měl totožnou geometrii s ostatními výměníky zařazenými na dané jednotce, nedisponuje dostatečným výkonem. Jeho snahou tedy bylo využít vhodné intenzifikace přestupu tepla. Diplomant tedy provedl několik různých návrhů výměníků s různými typy intenzifikačních prvků a naleznul vhodné řešení. Závěrem konstatuji, že zadané cíle práce byly splněny a práce je na velmi dobré úrovni jak po stránce grafické, tak po stránce odborné. Diplomant prokázal schopnost aplikovat nabyté vědomosti, práci s profesionálními výpočtovými programy a vyvození vhodných závěrů ze získaných výsledků. Při své práci musel diplomant řešit několik překážek, se kterými si výborně poradil. K diplomové práci nemám žádné významné připomínky. Proto tuto práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení VÝBORNĚ (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 101553