BARABÁŠOVÁ, I. Nejistoty měření průtoku páry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Bobák, Petr

Paní Bc. Iveta Barabášová na své diplomové práci pracovala průběžně a aktivně vyhledávala konzultace, na které se vždy svědomitě připravila. Byl jsem příjemně překvapen tím, že diplomantka samostatně zpracovala výpočet v jazyce Python. Praktická dovednost programování bohužel v současnosti není mezi studenty vůbec častá. Písemný, resp. grafický projev diplomantky je kultivovaný. Prokázala, že je schopna samostatné práce, diskutovat výsledky a vyvozovat závěry. Celkově výkon paní Barabášové hodnotím jako velmi dobrý až výborný a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Touš, Michal

Diplomová práce Ivety Barabášové pojednává o stanovení nejistot v měření průtoku páry. Práce splnila všechny stanovené cíle. Celkově je práce graficky a stylisticky na velmi dobré úrovni s minimem překlepů. Mám ale dojem, že práci by prospěly v úvodu i závěru jednotlivých kapitol odstavce, které by kapitoly více propojily. To platí i pro některé podkapitoly. Co se týče konkrétnějšího hodnocení, tak první kapitola je pěkným úvodem do teorie nejistot měření i s příklady jejich stanovení (výpočtů). Zde mi však chybí větší provázanost mezi příklady a vztahy uvedenými v teorii. Čtenáři by to usnadnilo orientaci. Dále bych uvítal přehled o hodnotách součinitele k pro nejčastější rozdělení pravděpodobnosti při výpočtu nejistot už v části s teorií, nikoliv až u příkladů. Druhá kapitola obsahuje výčet způsobů měření průtoku. Zde nemám výhrady, jde o ucelený přehled s větším zaměřením na měření normalizovanou clonou. Stejně tak třetí kapitola – experimentální měření průtoku – patřící již do praktické části práce je podle mě dobře zpracována a nemám žádné připomínky. Čtvrtá kapitola, která se věnuje zpracování dat, několik nedostatků z mého pohledu má. Jednak už zmiňované propojení podkapitol a i více odkazů do teoretické části, zejména na výpočtové vztahy, by jistě přidalo na přehlednosti. U vztahu (4.2) je napsáno, že se jedná o lineární rovnici a čtenář si pak láme hlavu tím, proč ji autorka řeší iteračním výpočtem. Nejspíš rovnice lineární nebude, ale z popisu to není jasné. Není zde uvedeno, jaká iterační metoda je použita. V části věnované podrobnějšímu výpočtu nejistoty 4.2.2. mám nejasnost týkající se použití metody numerické derivace pro výpočet citlivostních koeficientů u nejistoty hmotnostního průtoku. Použitý vztah (4.17) uvádí numerický výpočet derivace funkce jedné proměnné. Ovšem v práci je uvedeno, že citlivostní koeficienty jsou vyjádřeny jako parciální derivace hmotnostního průtoku (tj. hmotnostní průtok je funkce více proměnných). V takovém případě nelze vztah (4.17) použít. Tato část by zasloužila vysvětlení ze strany autorky, protože výpočet promlouvá do vyvozených závěrů. Uvítal bych také názornější zdůvodnění použití numerické derivace než jen obecné „vzhledem ke složitosti použitých výpočtových vztahů“ (chybí mi také odkaz na tyto vztahy). Dále na Obr. 4.1 „Vývojový diagram výpočtu“ je ve výpočtu průtoku zřejmě chyba u rozhodnutí na skončení iteračního výpočtu (mělo by být přehozeno ANO/NE). Oceňuji ale tvorbu skriptu, který popsané výpočty automatizuje. V páté kapitole jsou uvedeny konkrétní výsledky, ze kterých autorka vyvozuje několik užitečných závěrů. Práci hodnotím celkově jako velmi dobrou a doporučuji k obhajobě, kde bude mít autorka prostor vyjádřit se k výtce u výpočtu derivace.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 100806