HLOUŠEK, D. Modifikace materiálového toku zásobování výroby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpárek, Jaroslav

Student Hloušek se ve své práci zabýval tématem modifikace materiálového toku zásobování výroby. Práce obsahuje v úvodní rešeršní části přehled logistických metod řízení materiálového toku zásob a hotových výrobků, která jsou pro řešení práce vhodná. Student se ve třetí kapitole velmi podrobně zabývá současným stavem zásobování. Tato kapitola je dle mého pohledu velmi rozsáhlá a kriticky hodnotí stávající způsob materiálového toku. Taktéž vytváří simulační modely pro ověřování původních a posléze i nových přístupů k uzpůsobení materiálového toku. V kapitole čtvrté navrhuje modifikace a alternativy dopravy s využitím různých typů dopravníků a skladování. V poslední kapitole student doporučuje i nové trendy pro rozvoj této oblasti logistiky s novými prvky řízení a komunikace v materiálovém toku. V práci použil student znalosti z oblasti logistiky a projektování dopravníkových tratí. Použité simulační metody pro výpočet parametrů časových i předmětových používají i v dnešní době pokrokovější firmy pro plánování materiálového toku. Práce má logickou návaznost. Schopnost studenta interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich dílčí závěry je výborná. Uspořádání osnovy práce je logické. Formální náležitosti práce jsou naplněny. Grafická úprava textové části práce je velmi dobrá. Výhrady k práci vcelku nemám. Přílohová obrázková část je zaplněna dispozičním uspořádáním především vstupu a výstupu materiálu do výrobního závodu. Doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Müller, Martin

Diplomová práce je zpracována na dobré úrovni. Autor zvolil srozumitelnou strukturu práce a vhodné metody pro řešení úkolů. Diplomant porozuměl dané problematice a provedl analýzu materiálových toků mezi vybraným externím skladem a výrobním závodem. Tyto poznatky autorovi sloužily jako podklad pro sestavení modelu v softwaru Plant Simulation. Při tvorbě simulace pracoval diplomant samostatně a výsledná simulace plní svoji funkci. Autorem navrhované modifikace layoutu a způsobu přepravy hodnotím kladně, zejména pak dopravníkové systémy. Vytknout by se dalo pouze méně detailní srovnání navrhovaných řešení s aktuální situací (například návratnost jednotlivých řešení či integrovanost s používanými obaly). Formální stránka práce je vyhovující, nachází se zde pouze drobné typografické chyby (např. jednoznakové předložky a spojky na konci řádku, chybějící mezery mezi číslicí a měrnou jednotkou, nesprávné psaní výčtů po dvojtečce). Obecně práce splňuje očekávané nároky, a proto ji hodnotím velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 100571